Xərçəngin ən çox yayıldığı ölkələr – SİYAHI
Xərçəngin yayılmasının ölkələr üzrə reytinqi Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının Qlobal təşəbbüsünün məlumatlarına əsaslanır.
Mütəxəssislər araşdırma çərçivəsində hansı ölkələrin xərçəngdən daha çox əziyyət çəkdiyini müəyyən ediblər.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu reytinq Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının Qlobal xərçəng reyestr təşəbbüsünün məlumatlarına əsaslanır. Onu tərtib edərkən ölkələr üzrə xərçəngin səviyyəsini, xüsusən də hər 100 min nəfərə düşən xərçəng xəstəliklərinin sayı nəzərə alınıb.
Xərçəngin ən çox yayıldığı ilk 10 ölkə:
1. Danimarka: 335
2. İrlandiya: 326
3. Belçika: 322
4. Macarıstan: 321
5. Fransa: 320
6. Hollandiya: 315
7. Avstraliya: 312
8. Norveç: 312
9. Sloveniya: 300
10. ABŞ: 297
Bundan əlavə, ekspertlər aşağıdakı ölkələri qeyd ediblər: Böyük Britaniya: 296; Serbiya: 291; Kanada: 287; Xorvatiya: 284; Yaponiya: 282; Almaniya: 281; İtaliya: 278; İsveç: 271; İsveçrə: 268; İspaniya: 264; Uruqvay: 257; Portuqaliya: 255; Cənubi Koreya: 239; Sinqapur: 229; Türkiyə: 225; Ukrayna: 206; Çin: 203; Tailand: 161; Vyetnam: 158; Keniya: 147; İndoneziya: 138; Əlcəzair: 132; Tanzaniya: 131; Küveyt: 115; Nigeriya: 108; Pakistan: 107; Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri: 104; Hindistan: 96; Səudiyyə Ərəbistanı: 95.
Ümumi xərçəng növləri melanoma, sidik kisəsi xərçəngi, döş xərçəngi, yoğun və düz bağırsaq xərçəngi, böyrək xərçəngi, leykemiya, qaraciyər xərçəngi, ağciyər xərçəngi, mədəaltı vəzi xərçəngi, pankreas xərçəngi, prostat xərçəngi və qalxanvari vəzi xərçəngi xərçəngdir.
BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1457 Tarix: 31 dekabr 2023
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşQışda xəstəliklərdən qorunmaq üçün praktiki tövsiyələr
Qışda bəzi praktiki ehtiyat tədbirlərinə əməl etməklə böyük ölçüdə xəstəliklərdən qorunmaq mümkündür. Düzgün qidalanma ilə immunitetinizi gücləndirin. Gündəlik olaraq mövsümi meyvə-tərəvəzlərindən və bol lif tərkibli göyərtilərdən istifadə edin. Kifayət qədər miqdarda karbohidrat və zülal orqanizmi
14.01.2024 1118 "Fastfood" yaddaş üçün ciddi təhlükədir
"Fastfood" və un məhsulları yemək yaddaşı zəiflədir". Bu barədə Moskva Dövlət Universitetinin Fundamental Tibb fakültəsinin baş elmi işçisi Zuxra Pavlova danışıb. Onun fikrincə, yeniyetməlik dövründə həddindən artıq "zibil" yesəniz, yaddaşla bağlı problemləri aradan qaldırma
21.04.2024 258 Çayı əsla belə içməyin - ciddi xəstəliklər yaradır
Çox isti çay və ya hər hansı isti içki ağız, boğaz və həzm sisteminə ciddi şəkildə zərər verə bilər. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər bununla bağlı xəbərdarlıq edib. Bildirilir ki, içkilər 65 dərəcədən yuxarı istilikdə içildikdə qida borusunda yanma və qıcıqlanmaya səbəb olan ezofagit xəstəliyinə
18.02.2024 1763 İnsan ömrünü uzadan ərzaqlar AÇIQLANDI
"Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, son 10 ildə ürək-damar xəstəlikləri səbəbindən ölüm halları birinci yerdədir. Xəstəliyin səbəblərindən biri beyin damarlarının, ürəyin tac arteriyalarının, böyrək damarlarının aterosklerotik zədələnməsidir. Bu, düzgün olmayan qidalanma, qeyd oluna
31.03.2024 719 Həkim məsləhəti olmadan vitamin qəbul etmək olar?
Türkiyənin Trakya Universiteti Tibb Fakültəsi Xalq Sağlamlığı şöbəsinin müdiri professor Qalip Ekuklunun həkim məsləhəti olmadan vitamin qəbul etməklə bağlı fikir bildirib. Professor bildirir ki, həkim məsləhəti olmadan istifadə edilən vitamin və əlavələr sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. İmmunite
11.02.2024 834 Rənglər sağlamlığınızın qeydinə qalır
Yeməklərdəki rəngarənglik iştahanı artırır. Elə buna görə də aşpazlar yemək hazırlayarkən daha çox tərəvəzdən istifadə etməyə çalışırlar. Axşam.az xəbər verir ki, tərəvəzlərdəki rəngarənglik sağlamlığa da xeyirlidir. Bənövşəyi. Bu rəngdə olan tərəvəzlər sinir sisteminin sağlamlığı üçün yaxşıdır. Bu rən
30.03.2024 512 Kakaonun qan təzyiqinə möcüzəvi təsiri AÇIQLANDI
Kakao qan təzyiqini, damarlardakı sərtliyin göstəriciləri yüksək olan zaman aşağı sala bilir. Bu barədə britaniyalı alimlərin araşdırmasından məlum olub. Bildirilib ki, mütəxəssislər kakaonun tərkibində olan birləşmələri, xüsusilə flavanolları təhlil ediblər. Sonra təcrübə iştirakçılarından bir neç
04.02.2024 930 Alzheymer riskini artıran metal bəlli oldu
Bəzi diş pastalarının qablaşdırılması zamanı istifadə olunan aliminium kağız (folqa) Alzheymer xəstəliyi riskini artıra bilər. Bu barədə rusiyalı həkim, tibb elmləri namizədi Sergey Çudakov məlumat verib. "Alüminiumun Alzheymer xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqəsi var və bu əlaqə elm tərəfində
18.02.2024 861 İnfarktı bir ay öncədən bilmək olur
Bəzi əlamətlər infarktı 1 ay əvvəldən müəyyən etməyə imkan verir. xəbər verir ki, sinə ağrısı, sinə içində ağırlıq və ürək döyüntüsünün artması infarktdan bir ay əvvəl baş verə biləcək ümumi simptomlardır. Bədəniniz ürəyə qan və oksigen axınının azalması ilə mübarizə apardıqca bu simptomlar inkişaf edir
20.03.2024 999