Qaraciyərin sağlamlığı üçün ən faydalı məhsullar - FOTO
Qaraciyər sağlamlığı üçün tövsiyə olunan məhsullarda əsas meyar onların tərkibində antioksidantların, pektin və ya "Omeqa-3" yağ turşularının olmasıdır.
BiG.AZ Oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq, hepatoloq İrina Uçurova qaraciyərlə bağlı problem yaşayanlara öz tövsiyələrində bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, qaraciyər bədəni lazımsız, potensial zəhərli komponentlərdən təmizləmək, həmçinin orqanizmdə yağları parçalayan və mənimsəyən xolesterol və öd istehsalına cavabdehdir. O, həmçinin qaraciyərin toxumaları bərpa etmək qabiliyyətinə malik olduğunu, lakin bir insanın pis vərdişləri varsa, əziyyət çəkə biləcəyini vurğulayıb.
"Keşniş, şüyüd, cəfəri, kərəviz, nanə və reyhan kimi göyərtilər antioksidant mənbəyidir. Təbii sorbentlər, məsələn, çuğundur və alma, həmçinin şaftalı, ərik, heyva, armud, üzüm, moruq, qarağat, böyürtkən, qarğıdalı, gavalı çoxlu miqdarda pektin ehtiva edir", - deyə həkim bildirib.
Onun sözlərinə görə, bunlardan başqa, "Omeqa-3" və argininlə zəngin olan qoz-fındıq da rasiona daxil edilməlidir.
"Bu amin turşusu qaraciyər hüceyrələrinin regenerasiyasını sürətləndirir və onu yağların yığılmasından qoruyur. Faydalı məhsullar siyahısında dəniz balığı və dəniz məhsulları, balqabaq toxumu, küncüt toxumu, toyuq filesi, yumurta və noxud da var", - deyə həkim əlavə edib.
Mütəxəssis yüksək lifli qidaların, o cümlədən kəpəkli çörək, ağ kələm, noxud, mərci, arpa yarması, balqabaq, avokado, buğda yarması, brokkoli, qarabaşaq yarması, yerkökü və almanın toksinlərdən qurtulmağa kömək edəcəyini deyib.
Həkim vurğulayıb ki, bitki yağları, xüsusilə kətan toxumu və zeytun oxşar təsiri ilə məşhurdur.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Xərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. BİG.AZ xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır
28.11.2025 588 Qan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. BİG.AZ -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasını
19.11.2025 675 Hicama haqqında nələri bilirik?
Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu
30.11.2025 9020 Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30.11.2025 274 Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
02.12.2025 363 Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26.11.2025 503 Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi
Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin
23.11.2025 468 Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28.11.2025 446 İnsulinin təbii rəqibi: Suyun şəkərlə mübarizədə əsas müttəfiqdi - 6 səbəb
Suyun orqanizmdə mühüm rolu var. Su içmək adətən sadə və adi bir vərdiş kimi görünür, lakin o, özümüzü necə hiss etdiyimizə əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, orqanizm kifayət qədər maye aldıqda daxili tarazlığı qorumaq, düzgün işləmək və xoşagəlməz hallara qarşı müdafiə olunma
21.11.2025 592