Şirin kartofun bilmədiyimiz faydaları

Şirin kartofun bilmədiyimiz faydalarıLiflə zəngin olan şirin kartof həm bağırsaqları tənzimləyir, həm də sağlamlıq üçün inanılmaz faydaları var.

Lent.az-ın məlumatına görə, şirin kartof çox yönlü bir qidadır və yüksək qida dəyərinə malikdir.

Şirin kartofun tərkibində manqan, A və C vitaminləri var. Bu xüsusiyyətləri ilə sağlamlıq üçün çox faydalıdır.

Müntəzəm istehlak edildikdə immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmin müqavimətini artırır. Bundan əlavə, şirin kartof bol lif xüsusiyyəti sayəsində maddələr mübadiləsini idarə edir və arıqlama proseslərini asanlaşdırır.

Şirin kartof arıqlamağı asanlaşdıran aşağı kalorili qidadır. Şirin kartof istehlak edərək gündəlik kalori qəbulunuzu məhdudlaşdıra bilərsiniz.

Bu tərəvəz həm aşağı kalorili, həm də qidalı olduğu üçün çox faydalıdır. Hər 100 qramında yalnız 86 kalori, bir porsiyada isə adətən 100 kalori var. 100 qram soyulmuş kartofun hər porsiyasında 110 kalori var.

Şirin kartofda çoxlu lif var. Lifli qida olduğu üçün toxluq hissi verir və çox yeməyə ehtiyac qalmır. Zəngin lif mənbəyi olan şirin kartof həzm sisteminin nizamlı işləməsinə də kömək edir. Bağırsaqları aktivləşdirir.

Bundan əlavə, onlar yağ molekullarını tutduqları üçün yağın udulmasının qarşısını alır. Şirin kartof yavaşlayan maddələr mübadiləsini aktivləşdirir. Bu şəkildə yağ yandırılmasını dəstəkləyir.

Şirin kartof bağırsaq dostudur. Həzm probleminiz varsa, şirin kartof istehlak edərək bu problemi həll edə bilərsiniz.

Şirin kartofun tərkibindəki lif və antioksidantlar bağırsaq sağlamlığı üçün son dərəcə faydalıdır. Bu tərəvəzlərdə həll olunan və həll olunmayan iki növ lif var. Bədən hər iki növ lifi həzm edə bilmir. Beləliklə, lif həzm sistemində qalır və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edir.

Şirin kartof içərisində çoxlu miqdarda su saxlayır. Bu xüsusiyyəti ilə arıqlama proseslərində kömək edir. Şirin kartofdan kifayət qədər su almaq hüceyrələrə maye axınını sürətləndirir.

Bu vəziyyətdə maddələr mübadiləsi başlayır və bədən yağ yandırır.

Şirin kartofun narıncı rəngi tərkibindəki antioksidanlarla bağlıdır. Tərkibində çoxlu antioksidantlar var.

Bunlar bədəni zərərli sərbəst radikallardan qoruyur. Şirin kartofu istehlak edərək, bədəninizin stress səviyyəsini azalda bilərsiniz. Bu, arıqlamağınızı asanlaşdırır.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 2290   Tarix: 02 dekabr 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

01.12.2025 415
.

Çox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır

27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə

03.12.2025 274
.

Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi

Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin

23.11.2025 468
.

Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər

Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər

29.11.2025 255
.

Acı bibər yemək xeyirli imiş

Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir

28.11.2025 445
.

Sarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək

Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi

30.11.2025 289
.

Musiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat

Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə

05.12.2025 237
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. BİG.AZ -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasını

19.11.2025 673
.

İnsan şüuru necə formalaşır? - Alim açıqladı

Şüur və düşüncə yalnız ayrı-ayrı neyronlardan yaranmır, əksinə, beynin qabığındakı dalğavari öz-özünə təşkilatlanmadan əmələ gəlir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu nəticəyə Massaçusets Texnologiya İnstitutunun (MIT) professoru Erl Miller gəlib. O, 30 ildən çoxdur ki, beynin düşüncələri necə formalaşdırdığın

18.11.2025 658
.

TOP MP3