Bağırsaqdakı təhlükəli bakteriyalar xərçəngə necə "kömək edir": Onkoloqun məsləhətləri
Əksər insanlar üçün onkoloji xəstəliklər genetika, pis ekologiya və həyat tərzi ilə əlaqələndirilir. Lakin xərçəngin inkişafında mühüm rol oynayan daha bir daxili faktor var - bu, insan orqanizmində yaşayan patogen mikroblardır.
Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla məlumatına görə, rusiyalı mütəxəssis Aleksandr Seryakov bağırsaq mikroflorası ilə onkoloji proses arasındakı əlaqə barədə danışıb.
O, qeyd edib ki, bu gün yoğun bağırsaqda yaşayan patogen mikrofloranın necə davrandığını hər kəs bilmir.
"Bizim bağırsağımız 100 trilyondan çox mikroorqanizmdən ibarət mürəkkəb ekosistemdır. Bu bakteriyalar qidanı həzm etməyə kömək edir, infeksiyalardan qoruyur, böyüklərdə və uşaqlarda immunitet formalaşdırır. Lakin onların balansının pozulması şişlərin inkişafı üçün şərait yarada bilər. İnsana dost olan bakteriyalar belə vəziyyətdə patogenlərə çevrilir. Onlar hüceyrələrin DNT-sini zədələyir, xroniki iltihab və onkoloji proseslər yaradır, bəzi hallarda hətta şiş əleyhinə terapiyanın effektivliyini azaldır", - deyə Seryakov qeyd edib.
Həkim bildirib ki, kolorektal xərçəngi xəstələrinin mikroflorasının klinik tədqiqatları onların bağırsağında əsasən "Fusobacterium nucleatum" (Plaut çöpü), "Bacteroides fragilis" (fragilis bakteroidi) və "Escherichia coli" bağırsaq çöpü kimi patogen və şərti patogen bakteriyalar üstünlük təşkil etdiyini göstərib.
"Bu ştamların hər biri onkoloji proseslərin inkişafına öz töhfəsini verir. Məsələn, xərçəng xəstələrində bağırsaq mikroflorasının təxminən 80%-nin fuzobakteriyalarla (Plaut çöpü) məskunlaşdığı məlumdur. Bu mikroorqanizmlər təkcə bağırsaqda iltihabi proseslər yaratmır, həm də bədxassəli şişlərin böyüməsini sürətləndirir.
Seryakov vurğulayıb ki, bağırsaqda fuzobakteriyaların, fragilis və "Escherichia coli"nin aktiv böyüməsi qoruyucu baryer rolunu oynayan faydalı bakteriyaların koloniyalarının əhəmiyyətli dərəcədə azalması fonunda baş verir. Mikrofloranın belə disbalansı qaçılmaz olaraq ciddi sağlamlıq nəticələrinə gətirib çıxarır.
"Bağırsaq mikroflorası onkoloji risklərin mühüm markerlərindən biridir. Xəstələrin skrininqi zamanı yoğun bağırsaq bakteriyalarının diqqətlə qiymətləndirilməsi selikli qişanın bədxassəli transformasiyasının mümkün risklərini proqnozlaşdırmağa və xərçəngin inkişafının qarşısını almağa kömək edə bilər", - deyə o, yekunlaşdırıb.
Qeyd edək ki, laktobakteriyalar və bifidobakteriyaları artırmaq üçün rasionumuzda yumşaq pendirləri, təbii qatığı, ayranı, turşuya qoyulmuş kələmi, fermentləşdirilmiş məhsulları, göyərtiləri, təzə meyvə-tərəvəzləri, tam taxılları, paxlalıları artırmalıyıq.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Alça kimlərə olmaz?
Yazın gəlişi ilə təbiət canlanır, ağaclar bar verir, piştaxtalar isə rəngarəng meyvələrlə dolur. Hər fəsilin öz neməti olsa da, yaz aylarında çoxlarının səbirsizliklə gözlədiyi meyvələrdən biri alçadır. May ayı başlayar-başlamaz bazar və marketlərdə alçaya böyük maraq müşahidə olunur. Küçədə, evdə, ofisd
10.05.2025 1039 Bunu yesəniz, dəriniz gözəlləşəcək, immunitet güclənəcək
Yaşıl soğan tərkibindəki vitamin və minerallarla sağlamlıq üçün bir çox faydalar təmin edir. BİG.AZ qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, adətən salatlarda, bəzən də müxtəlif yeməklərdə istifadə edilən yaşıl soğan faydalarına görə mütəxəssislər tərəfindən tez-tez tövsiyə edilir. Yaşıl soğan immunite
18.05.2025 205 Pivənin bu növünün sağlamlığa faydalı olduğu açıqlandı
Sağlamlığa faydalı pivə növü müəyyən edilib. Bu barədə " "ya Rusiya Biotexnologiya Universitetinin (ROSBIOTECH) fermentasiya texnologiyası və şərabçılıq kafedrasının professoru Marina Moyseyak bildirib. O, süzülməmiş pivənin faydalı olduğunu açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, orta miqdarda filtirsi
27.04.2025 773 Uzanıb oxusanız, başınıza nə gələcək?
Uzanıb oxumağı ideal istirahət hesab edirsiniz?. xarici mediaya istinadla bildirir ki, o zaman bu görünüşcə zərərsiz vərdişin əslində görmə qabiliyyətinizə, qamətinizə və onurğa-boyun sağlamlığınıza necə zərər verdiyini öyrənin. Həkimlərin xəbərdarlığı: bu vərdiş sağlamlığa mənfi təsir edir. Həkimlə
25.04.2025 901 Hansını seçmək daha faydalıdır? Cəfəri yoxsa şüyüd?
Cəfəri və şüyüd mətbəximizin ayrılmaz hissəsidir – yeməklərə həm dad, həm də fayda qatır. Amma bu məşhur göyərtilərdən hansı sağlamlıq baxımından daha üstündür? Cavab sizi təəccübləndirə bilər, çünki hər şey o qədər də birmənalı deyil. hansının sizə faydalı olduğunu təqdim edir:. Cəfəri – vitamin v
11.05.2025 356 Gündə bir stəkan kefir - orqanizminiz necə reaksiya verəcək?
Kefirdə asanlıqla mənimsənilən zülallar, kalsium, B vitaminləri, maqnezium və orqanizmin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan fermentlər mövcuddur. Kefir yalnız bir süd məhsulu deyil, həm də sağlamlığa müsbət təsir göstərən həqiqi funksional məhsuldur. Bu içki qədim dövrlərdən bəri insanlara məlumdur v
14.05.2025 435 Dubay şokoladında zəhər tapıldı
Bir müddət əvvəl trendə çevrilən Dubay şokoladı ilə bağlı daha bir şok fakt ortaya çıxıb. xəbər verir ki, bu dəfə onda zəhər aşkar edilib. Məlum olub ki, şirniyyat sosial şəbəkələrdən fərqli olaraq mikroskop altında cazibədar görünmür. Bu barədə Almaniyanın "Stiftung Warentest" labaratoriyasınd
07.05.2025 857 Limon göründüyü qədər sağlıqlı deyilmiş: Əgər sizdə bu simptomlar varsa...
Sağlamlığımız üçün əvəzolunmaz sayılan limon bəzi hallarda ciddi problemlər yarada bilər. C vitamini mənbəyi kimi tanınan bu məhsul hətta allergik xəstəliklərə yol açır. Mütəxəssislər limonun mədə turşusunu artıra, yanma və ya həzmsizlik kimi şikayətlərə səbəb ola biləcəyini qeyd edirlər. Mədə problem
18.05.2025 287 Meymunçiçəyinə qarşı çarə tapıldı
Çinli alimlər meymunçiçəyi virusunun zəif nöqtəsini müəyyən edib və yeni güclü antivirus hazırlayaraq bu sahədə irəliləyiş əldə ediblər. "Nature" jurnalına istinadən xəbər verir ki, Şanxay Elmi-Texnologiya Universitetindən olan tədqiqatçılar virusun əsas proteaz (CorePro) fermentinə diqqə
27.04.2025 507