Bu qarpızları yemək olmaz: Sağlamlıq üçün təhlükələri göstərən şok əlamətlər
Qarpız yay mövsümünün sevilən giləmeyvəsidir, lakin onun seçimi zamanı diqqətli olmaq vacibdir.
BiG.AZ Lent.az-a istinadən zərərli qarpızlar barədə xəbər verir.
1. Təbii olmayan parlaq rəng və liflərin görünüşü
Qarpızı kəsdiyiniz zaman ilk nəzərə çarpan cəhət onun içi və liflərinin rəngi olmalıdır.
Hədsiz parlaq çəhrayı və ya qırmızı rəng – Əgər qarpızın içi çox parlaq, "kimyəvi" və neon rənglərdədirsə, bu, onun nitratlarla və ya boyalarla emal olunması ehtimalını göstərir.
Sarı liflər – Normal qarpızda liflər ağ rəngdə olur. Əgər bu liflər sarı, narıncı və ya maviyə çalan rəngdədirsə, bu nitratların həddindən artıq çox olduğunu göstərir.
2. Səthin həddən artıq hamar və parlaq olması
Qarpızın içi onun yetişmə şəraiti haqqında çox şey deyə bilər.
Həddindən artıq hamar və cilalanmış səth – Spesifik dənəvərlik və sululuq olmayan, süni şəkildə hamar görünən qarpızlar çox zaman böyümə stimulyatorları ilə yetişdirilmiş olur.
"Xırt" səsinin olmaması – Spesifik qırılma və xırt səsi qarpızın yetişmiş olduğunu göstərir. Əgər bu yoxdursa və içi həddən artıq yumşaqdırsa, o zaman keyfiyyətsiz məhsulla qarşı-qarşıyasınız.
Çox sululuq və ya sərtlik – Həddindən artıq sululuq və ya sərt toxuma, süni yetişdirilmə və ya vaxtsız dərilmə əlaməti ola bilər.
3. Qoxu və dadda anormallıqlar
Əsl qarpızın qoxusu təzə və yay ab-havasını xatırlatmalıdır.
Turş və kimyəvi qoxu – Əgər qarpızdan kəsdikdən sonra xoşagəlməz, mayalanmış və ya kimyəvi qoxu gəlirsə, bu çürümə və ya pestisid qalığı əlaməti ola bilər.
Acılı və ya metal dad – Qarpızın dadı yalnız şirin və təravətli olmalıdır. Acılıq və ya metal dada rast gəlsəniz, onu dərhal atın.
4. Sarı ləkənin olmaması və ya fərqli rəngdə olması
Qarpızın xarici görünüşü də onun keyfiyyətini müəyyən etməyə kömək edir.
Sarı ləkə – təbii yetişmənin göstəricisi – Hər qarpızın torpaqda qalan tərəfi sarımtıl və ya krem rəngində ləkəyə sahib olmalıdır.
Yaşılımtıl və ya ağ ləkə – Əgər bu ləkə yoxdursa və ya ağ, yaşıl rəngdədirsə, bu qarpızın vaxtından əvvəl dərildiyini və ya süni şəkildə böyüdüldüyünü göstərə bilər.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Tez-tez acmağınızın səbəbi budur
İnsanlar özlərini yalnız hiss etdikləri və ya hansısa daxili narahatlıq duyduqları zaman bu boşluğu yeməklə doldurmağa üstünlük verirlər. Axşam.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu hiss emosional aclıq adlanır. Əvvəlcə onu qeyd edək ki, bu da bulimiya xəstəliyinin bir növüdür. Bəzən problemi
12.07.2025 582 Yay aylarında sağlamlığımızı qorumaq üçün nələri bilməliyik?
Yay aylarında sağlamlığınızı qorumaq üçün bəzi vacib şərtlər açıqlanıb. Bunlara əsasən, günəş şüalarından qorunma, kifayət qədər su içmək, yüngül və balanslı qidalanma daxildir. xarici KİV-ə istinadən sözügedən şərtləri təqdim edir:. Günəş şüalarından qorunma. Günorta saatlarında (11:00–16:00) birbaş
01.08.2025 372 Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏT
Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Yelena Spetsenko yayın ən çox yeyilən salatının sağlamlıqla bağlı risklərini açıqlayıb. xəbər verir ki, xiyar və pomidordan hazırlanmış ənənəvi yay salatına mayonez əlavə edildikdə və düzgün saxlanmadıqda bu yemək zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Onun sözlərinə görə
26.07.2025 462 "Ventilyator" və ya kondisioner qarşısında yatmaq insanı xəstələndirirmi?
Yay aylarının dözülməz istisində bir çox insan yatmaq üçün "ventilyator" (sərinkeş) və ya kondisionerdən istifadə edir. Bəs bu, sağlamlıq üçün nə qədər təhlükəsizdir? . BİG.AZ Qaynarinfo-ya istinadən xəbər verir ki, sinə xəstəlikləri üzrə mütəxəssis Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur bu mövzuda vaci
05.08.2025 616 Xərçəng hüceyrələrini tək-tək məhv edən meyvə - Orqanizmi başdan-ayağa yeniləyir
Xərçəngin meydana gəlməsində genetik amillərlə yanaşı, həyat tərzi və ətraf mühit faktorları mühüm rol oynayır. xəbər verir ki, buna görə də xərçənglə mübarizə aparan qidaları istehlak etmək və kanserogen təsirə malik qidalardan uzaq durmaq bu təhlükəli xəstəliyin qarşısını almaqda vacibdir. Bəzi qidaları
03.08.2025 349 Ana südünün daha bir faydası ortaya çıxdı
Elmi araşdırmalar ana südünün uşaqlarda IQ səviyyəsini artırdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, bu təsir bir neçə faktordan asılıdır və hər uşaqda fərqli ola bilər. Ana südünün IQ-ya təsir etmə səbəbi əsasən aşağıdakılardır:. DHA (dokosaheksaenoik turşu) və ARA (araxidons turşusu) kimi vacib yağ turşular
04.08.2025 437 Antibiotiklər ev şəraitində necə istifadə olunmalıdır?
Son zamanlar müzakirə olunan aktual məsələlərdən biri də antibiotiklərin həkim nəzarəti olmadan istifadəsidir. Bəzən ağrını qısa müddətdə aradan qaldırmaq istəyi insanları antibiotikdən asılı vəziyyətə salır. Əksəriyyət isə bu preparatların ciddi fəsadlara səbəb ola biləcəyindən xəbərsizdir. Mütəxəssislə
19.07.2025 423 İsti hava ilə bağlı şəkər xəstələrinə XƏBƏRDARLIQ! - Bu qaydalara əməl edin
İsti hava şəkərli diabet xəstələrinin sağlamlığı üçün ciddi risklər yaranır. Rusiyalı endokrinoloq Anas Əlfərrac TASS-a verdiyi açıqlamada bildirib ki, isti hava və günəş altında qalmaq orqanizmdə şəkərin səviyyəsini həm yüksəldə, həm də kəskin şəkildə endirə bilər. Həkim izah edir ki, yüksək temperatu
26.07.2025 388 Ən təhlükəli gündəlik vərdişlər – Zərərsiz görünür, amma sağlamlığa təsiri böyükdür
Hər gün təkrarladığımız, ilk baxışda zərərsiz görünən bəzi vərdişlər zamanla sağlamlığımıza ciddi ziyan vura bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu vərdişlər uzun müddətdə xroniki xəstəliklərə, psixoloji gərginliyə və həyat keyfiyyətinin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər. 1. Uzu
04.08.2025 354