Sarımsağın gələn yayadək xarab olmadan saxlanması üçün SADƏ SİRR
Bir çox evdar qadınlar yaxşı bilirlər ki, sarımsağın yığımından cəmi bir neçə ay sonra cücərməsi və ya çürüməsi necə üzücüdür.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, sadə bir üsul var ki, onun sayəsində bu ətirli tərəvəz gələn yayadək təzə qala bilər və bunun üçün nə mürəkkəb şərait, nə də soyuducu tələb olunur.
Saxlama üçün sarımsağın seçilməsi
Uzun müddətli saxlama üçün yalnız quru və sağlam sarımsaq yararlıdır.
Dişlərin bütöv, zədəsiz və ləkəsiz olması vacibdir. Ən yaxşısı qalın qabıqlı sortları seçməkdir, çünki onlar uzunmüddətli saxlamaya daha dözümlüdür.
Yağışsız hava
Təcrübəli bağbanlar payızda yağışlı havada sarımsağı yığmamağı məsləhət görürlər. Əgər yağışlar kəsilmirsə və toplamaq məcburidirsə, onda sarımsaq mütləq dezinfeksiyaedici məhlulla işlənməlidir.
Saxlamağa hazırlıq
Kəsilmiş gövdə və kökləri dərhal çıxarmayın onlar dişləri qurumaqdan qoruyur. Sarımsağı quru və havalanan yerdə asmaq, yaxud hörüb saxlamaq olar.
Vacibdir! Sarımsağı qızmar havada açıq günəş altında qurutmayın, çünki məhsulun yarısını itirmək olar.
Optimal şərait
Ən yaxşısı qaranlıq, sərin və quru yerdə saxlamaqdır. Temperatur 0 ilə 5 dərəcə arasında dəyişməlidir. Havanın rütubəti 60%-dən çox olmamalıdır, əks halda sarımsaq çürüyə bilər. Payızlıq sortlar üçün ideal temperatur 0–4 dərəcə, yazlıq sortlar üçün isə +16–20 dərəcədir.
Alternativ üsullar
Kağız paketlər və ya qutular. Sarımsağı hava keçirən kağız qablaşdırmaya qoyub sərin yerdə saxlamaq olar.
Qurutma və dondurma. Əgər asmaq mümkün deyilsə, sarımsağı qurudub təmizləyərək dondurmaq olar. O, həm dadını, həm də ətirini saxlayır.
Yağ və ya sirkə. Doğranmış sarımsağı yağda və ya sirkədə saxlamaq olar, lakin bu üsulla hazırlanan məhsul yalnız bir neçə ay ərzində yeməyə uyğundur.
Təcrübəli bağbanların sirri
Sarımsağı əvvəlcə axar suyun altında yuyun ki, torpaqla birlikdə bakteriyalar və göbələk sporları da təmizlənsin.
Xüsusi məhlul hazırlayın - 10 litr suya 1-2 qram manqan əlavə edin. Hər baş sarımsağı bu məhlula 15 dəqiqə batırmaq lazımdır. Sonra qurudulma mərhələsi gəlir. Əvvəlcə səhər günəşi altında 6 saatdan çox olmayaraq, temperatur 27–30 dərəcədən yüksək olmamalıdır. Sonra sarımsağı 5-7 gün kölgədə saxlayın. Ardınca isə 10-14 gün havalanan yerdə saxlamaq lazımdır.
Nələri yadınızda saxlamalısınız
Sarımsaq nə birbaşa günəşi, nə də artıq nəmliyi sevir. Ehtiyatınızı mütəmadi yoxlayın və zədələnmiş dişləri ayırın ki, çürük yayılmasın. Sadə üsul və düzgün şərait sayəsində sarımsaq gələn yayadək təzə və ətirli qalacaq. Yeməkləriniz dadlı olacaq, məhsul itkisi isə minimuma enəcək.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 591 Tarix: 14 sentyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Səbirli insanlar hansı şəkli seçirlər? 99 faiz dəqiqliklə şəxsiyyət TESTİ
Bu testdən keçmək həyatınıza mənfi təsir göstərən zəif cəhətlərinizi müəyyən etməyə kömək edəcək. Səbir həyatda mühüm rol oynayır, çünki problemlərlə sakitcə məşğul olmağa, məlumatlı qərarlar qəbul etməyə və sağlam münasibətləri qorumağa imkan verir. Dinləmək və düşüncəli söhbət etmək bacarığı karyer
30.11.2025 597 Dezinfeksiya xidməti
Dezinfeksiya xidməti göstərən şirkət gəmiricilərə, parazitlərə , virus və infeksiyaların patogenlərinə qarşı uğurla mübarizə aparır. Dezinfeksiya şirkətləri minlərlə obyektin təhlükəsizliyini təmin edir, Bakı və Azərbaycan üzrə yüz minlərlə sakin üçün rahat iş və yaşayış şəraiti yaradır. Dezinfeksiy
04.12.2025 4547 Hamam dəsmalı istifadə edən bütün ailələrə xəbərdarlıq
Gündəlik həyatda mütəmadi istifadə olunan hamam dəsmalları ilə bağlı mütəxəssislər ciddi xəbərdarlıq edib. Təhlükəsizlik və təmizlik məqsədilə istifadə olunan bu dəsmallar, əslində, diqqət yetirilmədikdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirir ki, xüsusil
30.11.2025 615 Ustalar.Az - Usta təmiri, usta sifarişi
Usta təmiri, usta sifarişisözləri internetdə ən çox axtarılan sözlər sırasındadır. Dövrümüzdə texnikalar nə qədər inkişaf etsələr də, onların müəyyən müddət işləndikdən sonra xarab olmaq ehtimalları var. Bu, televizorlara, kondisionerlərə, soyuduculara, paltaryuyan maşınlara, qabyuyan maşınlara və digə
29.11.2025 247 Alimlər qorxulu plan hazırlayıb: Günəşin parlaqlığını zəiflətmək istəyirlər
İsraildə fəaliyyət göstərən "Stardust" startapı Yer səthində istiliyi azaltmaq məqsədilə Günəşin parlaqlığını süni şəkildə zəiflətməyi planlaşdırır. Məlumatı "New Yorker" yayıb. Startap vulkan püskürmələrini təqlid edən üsuldan istifadə etməyi düşünür. Bu texnologiyada xüsusi hissəciklə
23.11.2025 503 Yastığınıza damcıladın: Beyni sakitləşdirir, dərin yuxu gətirir
Gün ərzində yaşanan stres, iş qaça-qovu və yorucu düşüncələr gecə yuxuya getməyi çətinləşdirə bilər. Bir çox insan yatağa uzandıqda beyninin susmadığını, fikirlərin ard-arda gəldiyini deyir. Halbuki, daha rahat həyat, daha aydın düşüncə və enerjili bədən üçün vacib olan keyfiyyətli yuxunun çox təbi
30.11.2025 466 Yaponiyada insanların duş alması üçün nəzərdə tutulan QƏRİBƏ AVADANLIQ
Yaponiyada sərgidə insanların duş alması üçün nəzərdə tutulan qəribə avadanlıq nümayiş olunub. "Barron"s" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, cihaz 1970-ci ildə "Science" şirkəti tərəfindən təqdim edilən məhsulun təkmilləşdirilmiş versiyasıdır. Məlumata görə, bu cihazdan istifad
30.11.2025 288 101 yaşlı təqaüdçü idman zalında hər gün iki saat məşq edir
İspaniyada 101 yaşlı təqaüdçü idman zalında hər gün iki saat qantellərlə məşq edir. xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail" yazır. İspaniyanın Bisaina şəhərindən olan İnyaksi Lasa ikinci dünya müharibəsindən, döş xərçəngindən, iki omba sınığından, göz əməliyyatından və COVID-19-dan sağ çıxıb
30.11.2025 365 Bu doğum tarixləri "qızıl illər" hesab olunur
Yaş artdıqca təcrübə qazanırıq, təcrübə isə bizə daha geniş baxış bucağı və müdriklik gətirir. İnsan böyüdükcə intuisiya, qabaqcadan duyma və daxili bilik güclənir. Həyatın daha yetkin çağlarında kim olduğumuzu, nəyə ehtiyac duyduğumuzu və bizi ali məqsədimizdən nəyin uzaqlaşdırdığını daha aydın şəkild
04.12.2025 443