İçindəkilər ayrılıqda faydalıdırsa, burqer özü niyə zərərlidir?
Burqer gündəlik qidalanmada ən çox rast gəlinən fast food məhsullarından biridir.
BiG.AZ xəbər verir ki, burqerin tərkibində olanlar, yəni, tərəvəz, pendir və ət ayrılıqda faydalı olsa da, burqerin çox zərərli olduğu deyilir. Bəs bunun səbəbi nədir?
Ət yüksək zülal və dəmir mənbəyidir, bədən toxluğunu təmin edir, əzələ kütləsini qoruyur və enerji verir. Tərəvəz isə lif və vitaminlərlə zəngindir, həzm sistemini tənzimləyir və immuniteti gücləndirir. Pendir kalsium və əlavə zülal təmin edir, sümük və diş sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir, çörək isə enerji verən karbohidratlarla zəngindir və bədənin gündəlik fəaliyyətini dəstəkləyir.
Lakin bütün bu faydalı komponentlər birləşdikdə burqer sağlamlıq baxımından zərərlidir. Bunun səbəbi tərkibindəki maddələrin miqdarı, emal forması və birləşmə şəkli ilə bağlıdır. Burqer təkcə yüksək kalorili deyil, həm də yağ baxımından çox sıxdır. Yəni, bir porsiya burqer gündəlik yağ və kalori ehtiyacını asanlıqla aşır və bu, uzun müddətdə piylənmə riskini artırır. Çörək və ətin birlikdə olması həzm sistemini sürətlə yükləyir, qan şəkərinin ani şəkildə yüksəlməsinə səbəb olur, insulin səviyyələrini dəyişdirir və metabolik tarazlığı pozur.
Fast food burqerlərində tez-tez əlavə emal olunmuş yağlar, trans yağlar və yüksək miqdarda duz olur ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri, yüksək təzyiq, xolesterol səviyyəsinin artması və digər sağlamlıq problemləri ilə bağlıdır. Burqer tək yemək olaraq kifayət qədər lif, vitamin və mineral təmin etmir, əksinə şəkər və yağ nisbəti çox olduğundan qidalanma balansını pozur, həzm sistemini yavaşladır və enerji səviyyələrini ani yüksəldib sürətlə aşağı salır. Eyni zamanda fast food burqerlərində istifadə olunan ətin və çörəyin emal olunmuş forması zülalın və karbohidratın bədən tərəfindən mənimsənilməsini dəyişdirir, əlavə konservantlar və qatqılar isə uzun müddətli sağlamlıq üçün risk yaradır.
İnsanlar burqeri tez-tez nahar və ya gecə yeməyi kimi qəbul etdikdə, bu, həm çəki artımına, həm də ürək-damar xəstəlikləri və metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər. Həmçinin, burqerin tərkibindəki pendir və soslar tez-tez əlavə şəkər və doymuş yağla zəngin olur, bu da qan şəkəri və xolesterol səviyyələrinin qeyri-sabitliyinə gətirib çıxarır.
Beləliklə, burqerin ayrı-ayrılıqda faydalı olan komponentləri birlikdə olduqda bədən üçün yük halına gəlir və sağlam qidalanma baxımından risklər yaradır, buna görə də onu nadir hallarda və daha balanslı variantlarla əvəz etmək tövsiyə olunur.(Milli.Az)
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 628 Tarix: 25 sentyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bu insanlar qırmızı ət yeməyi "unutsunlar"
Son araşdırmalar göstərir ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu həm ürək-damar xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növlərinin yaranma riskini artırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislər insanların qırmızı ət istehlakını azaltmağı, onu daha çox balıq, toyuq və bitk
01.11.2025 493 Maqneziumu kimlər qəbul edə bilməz? - Xəbərdarlıq
Milyonlarla insan tərəfindən qəbul edilən maqnezium son illərin ən populyar əlavələrindən birinə çevrilib. Onu "bu günün mineralı" adlandırırlar - bəs doğrudanmı , yuxunu yaxşılaşdırır, həzmi tənzimləyir və beyinə rahatlıq gətirir?. xəbər verir ki, hazırda maqnezium sənayesi sürətlə genişlənir
01.11.2025 474 Barmağı keyiyən qadında nadir xəstəlik aşkarlandı
Moskva neyrocərrahları nadir rast gəlinən onurğa beyni şişi olan xəstəni uğurlu əməliyyatla xilas ediblər. xəbər verir ki, Moskva Səhiyyə Departamentinin məlumatına görə, qadın sağ əlinin orta barmağında uyuşma və yanma hissi şikayəti ilə müraciət edib. Müayinə zamanı həkimlər onun onurğa beyninin C2-C
01.11.2025 525 Barmaqdakı kiçik bir iz ölümcül xəstəliyin əlaməti ola bilər
"Clubbing" və ya dırnaq çubuğu deformasiyası, dırnaqların və ya dırnaqların görünüşündə və quruluşunda əhəmiyyətli bir dəyişiklikdir. -ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, həkimlər bədəndəki qeyri-adi dəyişiklikləri görməməzliyə vurmamağa çağırırlar, çünki ilk baxışdan zərərsiz görünə
02.11.2025 742 Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT
Yumurta ən çox qiymətləndirilməyən, lakin ən faydalı qidalardan biridir. O, təkcə yüksək protein mənbəyi deyil, həm də beynin və görmə qabiliyyətinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər yumurtanı gündəlik rasiona daxil etməyin 5 əsas səbəbini açıqlayıblar. Sarısı ağından daha faydalıdır
04.11.2025 812 Dünyada nadir xəstəlik tapıldı: Yalnız 13 nəfərdə var
Dünyada yalnız 13 nəfərdə aşkarlanan nadir nevroloji xəstəlik kəşf edilib. Ölkə.Az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, xəstəliyi İspaniyanın Barselona şəhərindəki Bellvitge Biotibbi Tədqiqat İnstitutu aşkarlayıb. Xəstəlik bir gendəki mutasiyalardan qaynaqlanır və beynin ağ maddəsinə təsir edərək
07.11.2025 569 Acı bibər infarkt riskini azaldırmış
Badımcançiçəklilər fəsiləsinə məxsus bibərin vətəni Cənubi Amerikadır. İlk dəfə ispanlar tərəfindən Avropaya gətirilmiş bibərlər qısa müddət ərzində tropik və subtropik ölkələrdə yayılıb. Xüsusilə C vitamini ilə zəngin bibərlərin acı, şirin növləri və rəngbərəg çeşidləri var. Acı istiotda 9-20% qur
30.10.2025 636 Sağlamlıq üçün addım sayının miqdarı tezliyindən daha vacibdir – ARAŞDIRMA
"British Journal of Sports Medicine" jurnalında dərc edilən yeni araşdırmaya görə, yaşlı qadınların həftədə cəmi bir və ya iki gün gündə 4 min addım atması onların ölüm və ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər. xəbər verir ki, tədqiqat ABŞ-da aparılıb və 13 547 qadın (orta yaş 71) təxminə
26.10.2025 754 Yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, diyetoloqlar bu 9 qidanı məsləhət görür
Yaşından asılı olmayaraq, hər bir insanın orqanizmi bərpa prosesi üçün yuxuya ehtiyac duyur. Yuxu zamanı əzələlər bərpa olunur, toxumalar yenilənir, zülallar sintez olunur və hormonlar ifraz edilir. Qaynarifno xəbər verir ki, ABŞ nəşri "Prevention" yaxşı yatmaq üçün ən faydalı 9 qidanı açıqlayıb
13.11.2025 810