Bağırsaq xərçənginə qarşı 4 güclü meyvə – Hər gün birini yeyin!
Bağırsaq xərçənginə qarşı 4 güclü meyvə - Həkim gündə birinin kifayət etdiyini deyir
Sağlam bağırsaq ümumi sağlamlığın təməli hesab olunur. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik yeyilən qidalar orqanizmdəki faydalı bakteriyalara - bağırsaq mikrobiomuna birbaşa təsir göstərir və bu da iltihab, eləcə də kolon xərçəngi kimi xəstəliklərə qarşı qoruma yaradır.
Ölkə.az xəbər milli.az-a istinadən xəbər verir ki, 2040-cı ilə qədər dünyada 3,2 milyon yeni kolorektal (bağırsaq) xərçəngi hadisəsi gözlənilir. Harvard məzunu amerikalı gastroenteroloq Dr. Saurabh Sethi, bəzi meyvələrin bağırsaq sağlamlığını qorumaqda xüsusilə güclü olduğunu vurğulayıb. Bu meyvələr həm vitamin və liflə zəngindir, həm də iltihabı azaldan və hüceyrələri xərçəngə qarşı qoruyan maddələr ehtiva edir.
Sitrus meyvələri (portağal, limon, qreyfurt)
Bu meyvələr təkcə sərinləşdirici deyil, həm də orqanizmi təmizləyici təsirə malikdir. Flavonoidlər və C vitamini sayəsində bağırsaqdakı zərərli sərbəst radikalları neytrallaşdırır, oksidativ stresi azaldır və hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır.
Aparılan tədqiqatlara əsasən, hesperidin və naringenin kimi maddələr kolon xərçəngi hüceyrələrinin çoxalmasını ləngidə bilər. Həmçinin, turunç meyvələrindəki həll olunan liflər faydalı bağırsaq bakteriyalarını bəsləyir.
Kivi
Dr. Sethi-yə görə, kiçik ölçüsünə baxmayaraq, kivi bağırsaqlar üçün çox dəyərlidir. Tərkibindəki aktinidin adlı təbii ferment zülalların parçalanmasına və daha rahat həzmə kömək edir.
Tədqiqatlar göstərir ki, kivi bağırsaq hərəkətliliyini artırır, qəbizliyi azaldır və kolon divarını qoruyan antioksidantlarla zəngindir.
Alma
"Gündə bir alma həkimi uzaqlaşdırar" ifadəsi, əslində, elmi əsasa malikdir. Almada bol miqdarda pektin adlı həll olunan lif var. Bu maddə bağırsaqda fermentasiya olunaraq kolon hüceyrələrini qoruyan bütirat kimi qısa zəncirli yağ turşuları əmələ gətirir.
Daimi alma istehlakı faydalı bakteriyaların sayını artırır, zərərli bakteriyaları isə azaldır. Xüsusilə almanın qabığında xərçəng riskini azaldan kuersetin adlı güclü antioksidant var.
Qarpız
Qarpız yalnız təravətləndirici deyil, həm də bədəni nəm saxlayaraq bağırsaq fəaliyyətini dəstəkləyir.
Tərkibindəki likopen adlı antioksidant, kolon da daxil olmaqla, bəzi xərçəng növlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Gündə bir dilim qarpız bədəni həm su, həm də hüceyrə səviyyəsində qoruyucu maddələrlə təmin edir.
Dr. Sethi qeyd edir ki, heç bir qida təkbaşına xərçəngi tam önləyə bilməz, lakin bu dörd meyvə gündəlik rasionda yer aldıqda bağırsaq sağlamlığını gücləndirir və uzunmüddətli qoruma yaradır.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 946 Tarix: 24 oktyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər
Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq, dosent Marina Gureyeva deyib. Onun sözlərinə görə kəpəyin ən geni
30.11.2025 527 Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim
Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirini və fırçalama müddətinin dişlərə təsirini araşdırıb. Bu barədə Amsterdam Universitet
06.12.2025 364 Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var
Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. BİG.AZ xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğum sayılır. Həmin uşaqların ağciyəri və ürəyi tam formalaşsa da, bağırsaq sistem
08.12.2025 486 Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26.11.2025 604 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 525 Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30.11.2025 321 Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma
Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik
28.11.2025 495 Arıqladıqdan sonra çəki saxlamağın əsas yolları AÇIQLANDI
RusiyaNI Seçenov Universitetində piylənmənin müalicəsinə yanaşmanı dəyişə biləcək və arıqladıqdan sonra nəticəni qorumağa yardım edəcək genişmiqyaslı tədqiqat işlərinə başlanıb. -in məlumatına görə, mikrobiota, yuxu və fiziki aktivliyin öyrənilməsini əhatə edən yeni layihələr barədə Rusiya Elmlər Akademiyasını
12.12.2025 138 Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır
Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla
24.11.2025 802