Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?

Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini.

Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz və yağ miqdarı səbəbindən ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır, bu isə qan təzyiqi və "pis" xolesterol səviyyəsinin yüksəlməsinə gətirib çıxara bilər.

O həmçinin qeyd edib ki, yüksək ərimə qabiliyyətinə malik pendirin tez-tez qəbulu çəki artımına, insulin müqavimətinə və maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. Yüksək duz istehlakı böyrəklərə əlavə yük gətirə bilər və bütün bu proseslər orqanizmdə iltihaba səbəb ola bilər.

Qupta əlavə edir ki, hətta əridilmiş pendir də müəyyən qida dəyərinə malikdir və orqanizmi kalsium, zülal və bəzi vitaminlərlə təmin edir. Lakin pendir yeyərkən həmişə ölçülü olmaq vacibdir.

Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir

Qupta bildirir ki, yüksək dərəcədə emal olunmuş, bakteriya miqdarı az və duzu çox olan pendirlər bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərlidir. Bunlara kütləvi pendir qarışıqları, ətirli pendir dilimləri və ucuz pizza pendiri daxildir.

Qastroenteroloq Ritu Nahar bu fikirlə tam razıdır: "Bağırsaq sağlamlığından danışarkən, əridilmiş pendirlər ən pis variantlardan biridir. Onlar çox miqdarda doymuş yağ, natrium və emulsifikatorlar ehtiva edir ki, bu da bağırsaq mikrobiomunu dəyişdirə, iltihab, şişkinlik və maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər".

O əlavə edir ki, yüksək dərəcədə emal edilmiş pendirlər canlı mikrob kültürlərini çox az, bəzən isə heç ehtiva etmir: "Çox tez-tez qəbul edildikdə, bağırsaq disbakteriozu riski arta bilər, həssas insanlarda həzm pisləşə bilər, maddələr mübadiləsi və ürək-damar sağlamlığına risklər yüksələ bilər ki, bu da bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir edəcək".

Qupta vurğulayıb ki, belə pendirləri az miqdarda yemək zərərli deyil. Həkim tövsiyə edir ki, insanlar təbii, yetkinləşdirilmiş pendirlərə üstünlük versinlər, məsələn, çedər, İsveçrə pendiri, qouda və həmçinin fermentləşdirilmiş pendirlərə, məsələn, kefir pendirinə, çünki bunlar faydalı bakteriyalar ehtiva edir.

Qupta həmçinin qeyd edib ki, bu "yaxşı" pendir növləri də ölçülü şəkildə və liflə zəngin qidalar — tərəvəz, meyvə, paxlalılar və ya tam taxıllı məhsullarla birlikdə qəbul edilməlidir, çünki lif bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırmağa kömək edir.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 578   Tarix: 21 noyabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri

Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda

04.12.2025 346
.

Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir

Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə

03.12.2025 452
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. BİG.AZ -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasını

19.11.2025 671
.

Çox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır

27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə

03.12.2025 254
.

20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq

Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc

30.11.2025 254
.

Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab

Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini

30.11.2025 258
.

Qış depressiyasından qoruyan 4 tövsiyə: Kimlər daha həssasdır?

Qışa daxil olarkən günlərin qısalması və günəş işığının azalması ilə birlikdə artan yorğunluq, istəksizlik və yuxuluq qış depressiyasının əlaməti ola bilər. Bəs kimlər daha həssasdır və bu depressiyadan necə qorunmaq olar?. Qaynarinfo xəbər verir ki, türk psixiatr Umut Mert Aksoy dərman istifadəsi olmada

27.11.2025 415
.

Hicama haqqında nələri bilirik?

Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu

30.11.2025 8999
.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28.11.2025 446
.

TOP MP3