Koronavirusa yoluxmadan sonra yoxlanılması zəruri olan vitamin açıqlanıb
İtaliyanın Vita-Salute San-Raffaele Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, insan orqanizmində D vitamininin azlığı post-COVID sindromun inkişaf riskini artırır.
"Report" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatlar göstərir ki, insanlar COVID-19-dan sonra D vitamininin səviyyəsini yoxlatmalıdırlar.
Post-COVID sindromu kimi də tanınan uzunmüddətli COVID-19-un təsirlərinin infeksiyadan sonra 12 həftədən çox davam etdiyi bir vəziyyətdir. Araşdırmalar göstərir ki, bu, COVID-19 ilə xəstəxanaya yerləşdirilən xəstələrin 50-70%-nə təsir edir, lakin bu xəstəlik haqqında çox az məlumat var.
Yeni araşdırmada tədqiqatçılar uzun müddətli COVID-i olan və olmayan 51-70 yaş arası 100 xəstəni müayinə ediblər. Onlar COVID-19 üçün ilk xəstəxanaya yerləşdirilərkən və xəstəxanadan çıxdıqdan altı ay sonra D vitamininin səviyyələrini ölçüblər. Tədqiqatçılar uzun müddət COVID-19 olan xəstələrdə D vitamini olmayanlara nisbətən daha az vitamin səviyyəsini aşkarlayıblar.
"Beyin dumanı"ndan şikayət edən xəstələrdə D vitamininin səviyyəsi xüsusilə aşağı idi: çaşqınlıq, unutqanlıq və zəif konsentrasiya.
"Tədqiqatımız göstərir ki, D vitamini az olan COVID-19 xəstələrinin uzunmüddətli COVID-i inkişaf etdirmə ehtimalı daha yüksəkdir, lakin D vitamini əlavələrinin əlamətlərini yaxşılaşdıra biləcəyi və ya hətta bu riski azalda biləcəyi hələ məlum deyil", - tədqiqatçılardan biri deyib.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Qurudulmuş kolbasaların TƏRKİBİ: Ət hansı halda xərçəngə səbəb olur?
Hisə verilmiş kolbasanın urolitiaz riski barədə xəbərdarlıq edilib. Diyetoloq və psixoloq Nuriyyə Dianova qeyd edib ki, kolbasa təmiz ət və balıqla müqayisə oluna bilməz. İstehlakçıları cəlb edən bir dadı var, lakin eyni zamanda, onun duzluluğu böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. O, həmçini
25.05.2025 378 Dünyanı ŞOKA salacaq yeni pandemiya - DƏHŞƏTLİ DETALLAR
H5N1 pinqvinlərdən dəvələrə qədər yayılıb. bildirir ki, elm adamları ciddi xəbərdarlıq edirlər: növbəti pandemiya məhz quş qripi olacaq. BBC manşetdən yaydığı məqalədə bildirir ki, H5N1 adlı son dərəcə yoluxucu bu virus artıq bütün qitələrdə yayılıb – yalnız Avstralaziya (Yeni Qvineya, Yeni Zelandiy
25.05.2025 432 Piylənmə və diabet hansı xəstəliyin gizli nəticələridir?
Diqqət əskikliyi və hiperaktivlik sindromu (DƏHS) olan insanlar daha çox piylənmə və şəkərli diabetdən əziyyət çəkirlər. -ın xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı tibb elmləri namizədi, Piroqov Universitetinin psixiatriya və tibbi psixologiya kafedrasının dosenti İrina Kireyeva "RİA Novosti"y
25.05.2025 380 Səhərlər acqarına cəfəri və limon yeyin - 5 təəccüblü faydası
Cəfəri və limon immunitet sistemindən həzmə, dəri sağlamlığından qaraciyərə qədər bir çox fayda təmin edir. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bu iki təbii məhsulun müntəzəm istifadəsi bir çox sağlamlıq problemlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Yüksək miqdarda vitamin, mineral və antioksidant ehtiva edə
25.05.2025 690 Qaralmaq istəyərkən xərçəng ola bilərsiniz - Diqqət!
Yay gələndə insanlar qaralmaq üçün günün altında saatlarla qalırlar. Ölkə.Az xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bir daha qaralmanın dəri sağlamlığı üçün böyük təhlükə olduğuna diqqət çəkib. Rəsmi qurumların elmi məlumatlarına görə, qaralmanın əsasını dərini zədələyən ultrabənövşəyi (UV
05.06.2025 355 Əgər bu qan qrupuna aidsinizsə yayda DİQQƏTLİ OLUN
Yay aylarında bir çox insan ağcaqanadların hədəfinə çevrilir. Bəs niyə bəziləri daha çox dişlənir?. Aparılan elmi araşdırmalara görə, ağcaqanadlar bəzi qan qruplarını digərlərinə nisbətən daha çox cəlbedici hesab edir. Mütəxəssislərin fikrincə, 0 (sıfır) qan qrupuna sahib insanlar digər qan qrupların
25.05.2025 681 Hər gün kefir içmək üçün 5 əsas səbəb
Kefir südün mayalanması yolu ilə hazırlanan süd məhsuludur. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu məhsul probiotiklər və vacib qida maddələri ilə zəngindir və bu da bağırsaq sağlamlığından tutmuş əzələlərin dəstəyinədək bir çox fayda verir. Kefir yalnız qatıqdan daha üstün deyil, həm də mətbəxdə çox yönlü istifadəy
28.05.2025 523 Kivini qabığı ilə yemək olarmı? - Az bilinən, amma maraqlı fakt
Kivi - turşməzə dadı və yüksək qida dəyəri ilə seçilən meyvədir. Onun müntəzəm istifadəsi immuniteti gücləndirir, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır və həzmi yaxşılaşdırır. Lakin bu meyvənin necə yeyilməsi - qabığı ilə, yoxsa qabıqsız - çoxlarını maraqlandırır. Mütəxəssislər isə maraqlı faktla
26.05.2025 661 İlıq su içmək sağlamlıq üçün niyə vacibdir?
"İlıq su orqanizm tərəfindən daha yaxşı mənimsənilir". Ölkə.az "izvestiya" ya istinadla xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Olqa Rublyova deyib. O bildirib ki, əsas maye mənbəyi kimi adi, qazsız içməli suya üstünlük verilməlidir. Həkimin sözlərinə görə, orqanizmdə optimal su balansın
20.05.2025 649