Günəş kremindən istifadə "D" vitamini istehsalına az təsir edir

Günəş kremindən istifadə "D" vitamini istehsalına az təsir edirGünəş kremindən istifadə D vitamini istehsalına az təsir edir və D vitamini çatışmazlığına səbəb olmur.

"Report" xəbər verir ki, bu barədə "Health" portalına ABŞ-dan olan həkimlər məlumat verib.

"D" vitamini sağlam sümükləri, immunitet sistemini qorumaq və beyinlə bədənin qalan hissəsi arasında əlaqə saxlamaq üçün vacibdir.

Bu maddə qidada olur və Günəş işığına məruz qaldıqda dəri tərəfindən də əmələ gəlir. Bu, ultrabənövşəyi "B" şüaları (UVB) "7-DHC" zülalı ilə qarşılıqlı əlaqədə olduqda baş verir. Amma bu şüalar hüceyrə DNT-sinin zədələnməsi səbəbindən dəri yanığına və xərçənginə səbəb ola bilər.

Buna görə də, həkimlər dərinizi qorumaq üçün Günəşdən qoruyucu vasitələrdən istifadə etməyi və ya digər ehtiyat tədbirlərini görməyi şiddətlə tövsiyə edir. Ancaq araşdırmalar göstərir ki, günəş kremi D vitamini istehsalına az təsir edir. Bu, kremlərin ultrabənövşəyi şüaları tamamilə blok etməməsi ilə əlaqədar ola bilər.

Məsələn, SPF 30 ideal şəkildə tətbiq edildikdə UVB şüalarının 97%-ni bloklayır. Bundan əlavə, insanlar nadir hallarda günəş kremini düzgün tətbiq edirlər. İdeal olaraq, 28 q məhsulu açıq dəriyə tətbiq etməlisiniz. Bu, ən azı iki saatdan sonra təkrarlanmalıdır. Qeyd olunub ki, bütün hallarda insanlar vitaminin əhəmiyyətli bir hissəsini qidadan alırlar.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 884   Tarix: 11 avqust 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25.11.2025 781
.

Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri

Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda

04.12.2025 365
.

Xərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru

Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri

25.11.2025 606
.

COVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ

Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər

16.11.2025 566
.

İnsan şüuru necə formalaşır? - Alim açıqladı

Şüur və düşüncə yalnız ayrı-ayrı neyronlardan yaranmır, əksinə, beynin qabığındakı dalğavari öz-özünə təşkilatlanmadan əmələ gəlir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu nəticəyə Massaçusets Texnologiya İnstitutunun (MIT) professoru Erl Miller gəlib. O, 30 ildən çoxdur ki, beynin düşüncələri necə formalaşdırdığın

18.11.2025 656
.

Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul

Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. BİG.AZ xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa

17.11.2025 1479
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. BİG.AZ -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasını

19.11.2025 673
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

03.12.2025 293
.

Küçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər

Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro

23.11.2025 541
.

TOP MP3