Dişlər üçün zərərli qidaları orqanizmə faydalı etməyin yolları - Mütəxəssis tövsiyəsi
İstifadə etdiyimiz qidalar, məsələn, sadə karbohidratlar - peçenye, tortlar, çipslər və qəlyanaltılar dişlərin sağlamlığına həm müsbət, həm də mənfi təsir göstərə bilər.
Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə tibb elmləri namizədi, ortodont Mariya Mixaylova bildirib.
Onun sözlərinə görə, evdə lazımi gigiyena ilə sadalanan məhsullar dişlərə zərər vermir.
"Lakin ağız boşluğunun gigiyenası qaydalarına riayət edilmədikdə qida qalıqları minanın biopərdəsinə yapışaraq, kariyes bakteriyalarının çoxalması üçün əlverişli mühit yaradan ərp əmələ gətirir", - deyə o izah edib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, zərəri azaltmaq üçün onları dişlər üçün daha təhlükəsiz məhsullarla - meyvələr, ləpələr, mötədil miqdarda tünd şokolad, tərəvəz çubuqları (məsələn, yerkökü və ya kərəviz), yağsız və duzsuz popkornla əvəz etmək olar.
"Alkoqol da ağız boşluğunun vəziyyətinə mənfi təsir göstərir. Həddindən artıq alkoqol qəbulu, orqanizmə ümumi zərərdən əlavə, ağızda quruluğa səbəb olur. Tüpürcək minerallaşdırıcı xüsusiyyətlərə malikdir və kifayət qədər olduqda minanı onu əhatə edərək kariyesdən qoruyur. Tüpürcək ifrazı azaldıqda dişlər belə müdafiədən məhrum olur və kariyes riski artır. Bu problemdən qaçmaq üçün alkoqolsuz içkilərə və ya adi suya üstünlük vermək daha yaxşıdır", - deyə ekspert əlavə edib.
Ekspert sitrus meyvələri (limon, mandarin, portağal) və giləmeyvələr kimi turş qidaların kariyes bakteriyalarının çoxalması üçün əlverişli şərait yaradan turşular və şəkərlər ehtiva etdiyini vurğulayıb.
"Bu iki amil bir-birini gücləndirir: bir tərəfdən turşular minanı dağıdır, digər tərəfdən bakteriyalar şəkərlərin yaratdığı əlverişli mühitdə çoxalır və böyük miqdarda dişin səthinə dağıdıcı təsir göstərən məhsullar ifraz edir. Bu məhsulları alma, banan və ya armud kimi neytral meyvələrlə əvəzləmək olar", - deyə mütəxəssis bildirib.
Bununla belə həkim vurğulayıb ki, bu, sadalanan məhsulları qida rasionundan tamamilə çıxarmaq lazım olduğu demək deyil.
"Dişlərin sağlamlığını uzun illər qorumağa kömək edəcək bir sıra ehtiyat tədbirləri var - evdə keyfiyyətli gigiyena (diş fırçası, diş ipi və irriqatordan istifadə etməklə gündə iki dəfə dişlərin təmizlənməsi), profilaktik müayinələr üçün stomatoloqa müntəzəm gedişlər və minanın öz-özünə təmizlənməsinə kömək edən bərk qidaların, həmçinin kalsium və fosforla zəngin qidaların (süd məhsulları, balıq, qoz-fındıq) qəbulu. Əsas məsələ bu ehtiyat tədbirlərinə riayət etməkdir", - deyə həkim sözlərini yekunlaşdırıb.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1019 Tarix: 12 yanvar 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21.11.2025 580 Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi
Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin
23.11.2025 466 Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki...
Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytun yağı qəbul etməyi sınaqdan keçirib. Manaker zeytun yağının sağlam yağlar v
22.11.2025 486 Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26.11.2025 566 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 408 Biz yatarkən beynimizdə nə baş verir?
İnsanlar həyatın demək olar ki, üçdə birini yatırlar. Lakin bu zaman beyində nələrin baş verdiyi haqda ümumi qəbul edilən bir nəzəriyyə yoxdur. Axşam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, biz yatmadığımız zaman sinir hüceyrələri daim həyəcan içərisindədir və biri-birinə siqnallar verir. Bərpa
16.11.2025 679 Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır
Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla
24.11.2025 699 Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23.11.2025 551 Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql
15.11.2025 666