Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHI
Dünyanın müxtəlif yerlərində uzunömürlülər xüsusi qidalanma rejiminə riayət edirlər və onların menyusunda bəzi məhsullar daim təkrarlanır.
Lent.az xəbər verir ki, uzunömürlülük və möhkəm sağlamlıq böyük ölçüdə qidalanmadan asılıdır. Uzun ömür sürən insanlar, adətən, elə bir qida rejiminə əməl edirlər ki, bu da onlara ahıl yaşda belə gümrah və fəal qalmağa kömək edir.
Bu məhsullar sadəcə faydalı deyil — onlar gəncliyin və enerjinin qorunmasına kömək edir. Bu qidaları rasiona daxil etməklə uzun və sağlam həyat ehtimalını xeyli artırmaq mümkündür.
Uzunömürlülərin rasionunda əsas qidalar
Lobya bitkiləri — noxud, lobya, mərcimək və kikerçi (nuxud) — zülal və antioksidantlarla zəngindir. Zülallar hüceyrələrin quruluşunu qoruyur və yaşlı insanlarda əzələ kütləsinin azalmasının qarşısını alır. Antioksidantlar isə orqanizmin hüceyrə səviyyəsində cavanlaşmasına kömək edir. Bundan əlavə, paxlalılar ürəyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir və qandakı şəkər səviyyəsinə nəzarət etməyə kömək edir.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər — məsələn, kələm, ispanaq və rukkola — orqanizmdə viruslara qarşı mübarizəni gücləndirən vitamin və minerallarla zəngindir, bu da qocalma prosesini ləngidir və immun sistemini möhkəmləndirir.
Zeytun yağı — ürək və damar sağlamlığına müsbət təsir göstərən, eyni zamanda orqanizmi iltihablardan qoruyan omega-3 və omega-6 doymamış yağ turşularının mənbəyidir.
Qoz-fındıq məhsulları — qoz, badam və yerfındığı — ürək-damar və sinir sisteminin fəaliyyətini dəstəkləyən faydalı yağlar, zülallar və vitaminlərlə zəngindir. Bundan əlavə, bu məhsullar demensiya və Altsheymer xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.
Tam taxıllı məhsullar — təmizlənməmiş düyü, yulaf, arpa və qarabaşaq — orqanizmi enerji ilə təmin edir, həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır və şəkərli diabetin yaranma ehtimalını azaldır.
Fermentasiya olunmuş məhsullar — məsələn, turş kələm və kimçi — bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və immuniteti gücləndirən prebiotiklərlə zəngindir.
Giləmeyvələr — qaragilə, moruq, çiyələk və digər növlər — hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidən və onkoloji, eləcə də yaşla bağlı xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlarla zəngindir.
Yağlı balıqlar — siyənək, tuna, skumbriya və somon — ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasına və beyin fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edən omega-3 yağ turşularının mənbəyidir.
Sarımsaq güclü iltihabəleyhinə və antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir, immuniteti gücləndirməyə kömək edir və ürək xəstəlikləri riskini azaldır.
Yaşıl çay isə mütənasib şəkildə qəbul edildikdə beyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir, demensiya riskini azaldır, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və xroniki xəstəliklərdən qoruyur.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
COVID-19-u öldürən maska
Meksika Milli Muxtar Universitetinin tədqiqatçıları, COVID-19-a səbəb olan SARS-CoV-2 virusunu zərərsizləşdirə bilən unikal SakCu qoruyucu maska hazırlayıblar. -ın -a istinadla verdiyi xəbərə görə, o, gümüş və misdən ibarət üç nano qatdan ibarətdir. Yaradıcıların fikrincə, gümüş və misdən ibarət bi
31.08.2021 1798 Dünyanın ən məşhur dietoloqlarının tarixə düşən pəhrizləri
Məşhur dietoloq Pol Breq deyirdi ki, ömrü uzatmağın ən yaxşı yolu onu qısaltmamaqdır. O, hesab edirdi ki, ömrü qısaldan və xəstəliklərin yaranmasına səbəb olan başlıca amil qeyri-sağlam qidalanmadır. -a istinadən bu yazıda oxucuları dünyanın populyar dietoloqlarının pəhrizləri ilə tanış edir. Anri Şeno
20.08.2021 1329 Əncirlə süd - 10 dərdə dərmandır
İnsan orqanizminə ən faydalı qidalar sırasında süd, bal, yumurta, əncir və s. bir çox qida məhsullarının adını çəkə bilərik. Ayrı-ayrılıqda onların hər biri insan orqanizmini lazımı vitaminlərlə təmin edir. Bəs siz südlü əncirin inanılmaz faydalarını bilirdinizmi?. xəbər verir ki, əncirin insan sağlamlığın
10.08.2021 2433 Koronaviruslu insanların peyvənd vurdurması hansı nəticələrə səbəb olur?
"Koronavirus infeksiyası müəyyən edilən şəxslər peyvənd vurdurmalı deyillər". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə biologiya elmlər doktoru, Corc Meyson Universitetinin Sistem Biologiyası Məktəbinin professoru Ança Baranova "Sputnik" radiosuna açıqlamasında deyib. Həmçinin, nəzər
27.08.2021 1409 Həddən artıq arıq olmaqdan bezmisiniz?
Samyun Wan məhsul haqqında. 1 kurs üçün 4 kiloqramdan 8 kiloqrama qədər çəki əldə edəcəksiniz. 100% zəmanətli nəticə. Samyun wan İndoneziyadan 100% orijinal kapsul. İştaha, metabolizmaya və kilo almağa dərhal təsir edir. Əlavə olaraq, bu kapsulaların bir çox faydalı xüsusiyyətləri və istifadə edilməsini
08.09.2021 1767 Bu qidalar yaddaş itkisinə səbəb olur - Araşdırma
Yağlı və şəkərli qidalar beyin hüceyrələrinə ciddi ziyan vurur. Bu qidalar yaddaş itkisinə və düşünmə qabiliyyətində zəifliyə səbəb olur. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bu barədə xüsusi xəbərdarlıq ediblər. Qidalanmanın sağlam olmaması birbaşa nevroloji təsirlərlə də özünü göstərir. Beyi
23.08.2021 1483 Vitamin artıq qəbul olunarsa nələr baş verər? - XƏBƏRDARLIQ
Koronavirus pandemiyası dövründə immun sisitemini gücləndirmək üçün D vitamininə tələbat artıb. Bu gün çoxları immuniteti gücləndirmək üçün əlavə olaraq D vitamini qəbul edir. Çox zaman isə bu, qanda D vitamini səviyyəsini öyrənmədən, həkim tövsiyəsi olmadan baş verir. Mütəxəssislər isə bildirir ki
11.09.2021 998 Soyuqdəyməyə qarşı mübarizədə balın faydaları
İngiltərənin Oksford Universitetinin alimləri, balın soyuqdəymə simptomları və tənəffüs yoluxucu xəstəliklərlə mübarizədə, antibiotiklərdən və həddindən artıq dərmanlardan daha çox və daha faydalı ola biləcəyini göstərib. BİG.AZ deyerler.org-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər 1761 nəfərin iştira
29.08.2021 1334 Koronavirus böyrək xəstəliklərini 35 faiz artırır
Koronavirus böyrək problemləri və çatışmazlığı riskini 35 faiz artırır. BİG.AZ "qafqazinfo"-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-ın Vaşinqton Universiteti Tibb Fakültəsində aparılan araşdırmanın nəticəsində qeyd olunub. Bildirilib ki, böyrək xəstəliyi riski koronavirus infeksiyasını
04.09.2021 833