Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHI

Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHIDünyanın müxtəlif yerlərində uzunömürlülər xüsusi qidalanma rejiminə riayət edirlər və onların menyusunda bəzi məhsullar daim təkrarlanır.

Lent.az xəbər verir ki, uzunömürlülük və möhkəm sağlamlıq böyük ölçüdə qidalanmadan asılıdır. Uzun ömür sürən insanlar, adətən, elə bir qida rejiminə əməl edirlər ki, bu da onlara ahıl yaşda belə gümrah və fəal qalmağa kömək edir.

.

Bu məhsullar sadəcə faydalı deyil — onlar gəncliyin və enerjinin qorunmasına kömək edir. Bu qidaları rasiona daxil etməklə uzun və sağlam həyat ehtimalını xeyli artırmaq mümkündür.

Uzunömürlülərin rasionunda əsas qidalar

Lobya bitkiləri — noxud, lobya, mərcimək və kikerçi (nuxud) — zülal və antioksidantlarla zəngindir. Zülallar hüceyrələrin quruluşunu qoruyur və yaşlı insanlarda əzələ kütləsinin azalmasının qarşısını alır. Antioksidantlar isə orqanizmin hüceyrə səviyyəsində cavanlaşmasına kömək edir. Bundan əlavə, paxlalılar ürəyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir və qandakı şəkər səviyyəsinə nəzarət etməyə kömək edir.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər — məsələn, kələm, ispanaq və rukkola — orqanizmdə viruslara qarşı mübarizəni gücləndirən vitamin və minerallarla zəngindir, bu da qocalma prosesini ləngidir və immun sistemini möhkəmləndirir.

Zeytun yağı — ürək və damar sağlamlığına müsbət təsir göstərən, eyni zamanda orqanizmi iltihablardan qoruyan omega-3 və omega-6 doymamış yağ turşularının mənbəyidir.

Qoz-fındıq məhsulları — qoz, badam və yerfındığı — ürək-damar və sinir sisteminin fəaliyyətini dəstəkləyən faydalı yağlar, zülallar və vitaminlərlə zəngindir. Bundan əlavə, bu məhsullar demensiya və Altsheymer xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.

Tam taxıllı məhsullar — təmizlənməmiş düyü, yulaf, arpa və qarabaşaq — orqanizmi enerji ilə təmin edir, həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır və şəkərli diabetin yaranma ehtimalını azaldır.

Fermentasiya olunmuş məhsullar — məsələn, turş kələm və kimçi — bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və immuniteti gücləndirən prebiotiklərlə zəngindir.

Giləmeyvələr — qaragilə, moruq, çiyələk və digər növlər — hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidən və onkoloji, eləcə də yaşla bağlı xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlarla zəngindir.

Yağlı balıqlar — siyənək, tuna, skumbriya və somon — ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasına və beyin fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edən omega-3 yağ turşularının mənbəyidir.

Sarımsaq güclü iltihabəleyhinə və antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir, immuniteti gücləndirməyə kömək edir və ürək xəstəlikləri riskini azaldır.

Yaşıl çay isə mütənasib şəkildə qəbul edildikdə beyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir, demensiya riskini azaldır, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və xroniki xəstəliklərdən qoruyur.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 806   Tarix: 06 aprel 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Niyə kariyes tez-tez təkrarlanır? - SƏBƏBLƏR

Karies yəni diş çürüməsi dünyanın ən geniş yayılmış diş problemlərindən biri olaraq qalır. Hər nə qədər stomatoloq tərəfindən uğurla müalicə edilsə də, bəzi hallarda bu problem zamanla yenidən üzə çıxır. Bəs kariyesin təkrar-təkrar yaranmasının səbəbi nədir?. xəbər verir ki, diş həkimlərinin fikrincə

10.05.2025 411
.

Uşaqlarda və yeniyetmələrdə proktoloji xəstəliklər olur?

Baku TV-nin "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Proqramın budəfəki buraxılışında proktoloji xəstəliklərlə (babasil, anal çat, fistula, kondiloma) bağlı müzakirə aparılıb. Proktoloqa hansı simptomlarla müraciət etmək lazımdır? Qəbizlik və ishal proktoloji problemlərin əlamət

04.05.2025 460
.

Kabab üçün istifadə olunan şişlər tetanos riski yarada bilər — mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Rusiyalı mütəxəssislər şaşlıq mövsümündə xüsusilə diqqətli olmağı tövsiyə edir. Məlum olub ki, şaşlıq bişirərkən istifadə olunan metal şişlər, xüsusən də paslı olanlar, tetanos kimi təhlükəli infeksiyanın mənbəyi ola bilər. Rusiya İstehlakçı Hüquqlarının Müdafiəsi üzrə Federal Xidmətin Mərkəzi Epidemiologiy

12.05.2025 543
.

Hicama haqqında nələri bilirik?

Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu

18.05.2025 6194
.

Arıqlama vasitələri nəyə səbəb olur? - Çəki azalır, ölüm riski artır

Bir müddət əvvəl Rusiyada 17 yaşlı qız arıqlamaq məqsədilə istifadə etdiyi dərmandan insult keçirərək həyatını itirib. Bu, yalnız bir ailənin faciəsi deyil. Son zamanlar arıqlama dərmanlarına artan marağı da nəzərə alsaq, cəmiyyət üçün ciddi siqnaldır. Daha incə bədənə sahib olmaq istəyənlərin əksəriyyət

04.05.2025 478
.

Gündə bir stəkan kefir - orqanizminiz necə reaksiya verəcək?

Kefirdə asanlıqla mənimsənilən zülallar, kalsium, B vitaminləri, maqnezium və orqanizmin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan fermentlər mövcuddur. Kefir yalnız bir süd məhsulu deyil, həm də sağlamlığa müsbət təsir göstərən həqiqi funksional məhsuldur. Bu içki qədim dövrlərdən bəri insanlara məlumdur v

14.05.2025 496
.

Dubay şokoladında zəhər tapıldı

Bir müddət əvvəl trendə çevrilən Dubay şokoladı ilə bağlı daha bir şok fakt ortaya çıxıb. xəbər verir ki, bu dəfə onda zəhər aşkar edilib. Məlum olub ki, şirniyyat sosial şəbəkələrdən fərqli olaraq mikroskop altında cazibədar görünmür. Bu barədə Almaniyanın "Stiftung Warentest" labaratoriyasınd

07.05.2025 920
.

Bu məhsullar yüksək təzyiqə FAYDALIDIR

Hipertoniya – milyonlarla insanı təsir edən geniş yayılmış bir xəstəlikdir. Alimlər apardıqları yeni araşdırmada canlı bakteriyalarla zəngin qidaların və azhərəkətli həyat tərzinin yüksək təzyiqli insanlara təsirini araşdırıblar. -ya istinadən xəbər verir ki, tədqiqat zamanı alimlər ABŞ-nin Milli Sağlamlı

23.05.2025 104
.

Hər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVAB

Yumurtalar çoxlu qida maddələri ilə zəngindir. Ən dəyərli maddələrdən biri isə yumurtanın sarısında olan xolin sayılır. Səhər yeməyi çox zaman yumurta ilə başlayır - onu omlet kimi çalmaq, sobada bişirmək və ya bərk qaynatmaq fərq etməz. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, gündə azı bir yumurt

16.05.2025 1496
.

TOP MP3