Kimlərə qara çay içmək olmaz
Qara çay – dünyanın ən məşhur içkilərindən biridir. O, diqqəti artırmağa, enerjili olmağa və qan xolesterin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.
BiG.AZ bildirir ki, bütün bu faydalarına baxmayaraq, bu içki hər kəs üçün uyğun deyil.
Qara çay tərkibindəki kofein sayəsində insana enerji verir. Onun təsiri qəhvədən daha yumuşaq olur – enerji tədricən gəlir, kəskin dəyişikliklər olmur. Üstəlik, çayın tərkibində antioksidantlar da var ki, bu da immuniteti möhkəmləndirir və orqanizmin qocalma prosesini ləngidir.
Kimlərə qara çay içmək məsləhət deyil?
İlk növbədə, bu ürək-damar və sinir sistemi xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə aiddir. Tünd dəmlənmiş qara çay sinir sistemində həddindən artıq oyanıqlıq yarada bilər, təzyiqi artıra və ürəyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər.
Bu vəziyyət fizioloji olaraq belə baş verir: böyrəküstü vəzilər stress hormonları ifraz edir, bu hormonlar təzyiqi artırır, beyinə qan axını güclənir, damarlar daralır və ürək daha sürətli döyünməyə başlayır ki, daha çox oksigen çatdırsın.
Alternativ nədir?
Qara çaya yaxşı alternativ yaşıl çaydır. O, orqanizm üçün daha faydalıdır, çünki antioksidantlar baxımından daha zəngindir – bu maddələr hüceyrələri zədələrdən qoruyur.
Yaşıl çayın tərkibində həmçinin katexinlər var ki, bu da həzm sistemini tənzimləyir və bədəndəki maye balansını qorumağa kömək edir.(Lent.az)
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26.11.2025 491 Qan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. BİG.AZ -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasını
19.11.2025 672 Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul
Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. BİG.AZ xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa
17.11.2025 1478 Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır
Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla
24.11.2025 698 Həkimlər həyəcan təbili çalır: Malyariyaya qarşı mübarizə dalana dirənib
Uzun illərin nailiyyətlərini məhv edə və səhiyyə sistemlərini həddindən artıq yükləyə biləcək genişmiqyaslı epidemiya təhlükəsi realdır. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) xəbərdarlıq edir ki, malyariyaya qarşı qlobal mübarizə iqlim dəyişikliyi, parazitlərin dərmanlar
05.12.2025 205 Qış depressiyasından qoruyan 4 tövsiyə: Kimlər daha həssasdır?
Qışa daxil olarkən günlərin qısalması və günəş işığının azalması ilə birlikdə artan yorğunluq, istəksizlik və yuxuluq qış depressiyasının əlaməti ola bilər. Bəs kimlər daha həssasdır və bu depressiyadan necə qorunmaq olar?. Qaynarinfo xəbər verir ki, türk psixiatr Umut Mert Aksoy dərman istifadəsi olmada
27.11.2025 417 Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23.11.2025 546 Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28.11.2025 437 Gündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19.11.2025 669