Hər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVAB
Yumurtalar çoxlu qida maddələri ilə zəngindir. Ən dəyərli maddələrdən biri isə yumurtanın sarısında olan xolin sayılır. Səhər yeməyi çox zaman yumurta ilə başlayır - onu omlet kimi çalmaq, sobada bişirmək və ya bərk qaynatmaq fərq etməz.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, gündə azı bir yumurta yemək olduqca asandır. Bu məhsul səhər yeməyinin sevilən komponentidir, çünki tərkibindəki zülal insanı günə tox və enerjili başlamağa kömək edir.
Yumurtanın sağlamlığa faydası
Yumurtalar qida dəyəri baxımından olduqca zəngindir. Hər böyük yumurtada təxminən 6 qram tam zülal var. Amma makronutrientlərlə yanaşı, yumurtada bir sıra vacib mikroelementlər də mövcuddur.
Bunlardan biri xolindir - yumurtanın məhz sarısında olur.
"Xolin hüceyrə membranlarını möhkəmləndirməyə kömək edir, həmçinin genlərin aktivləşib-passivləşməsi (metilləşmə) prosesində vacib rol oynayır. Xolin həm də asetilxolin adlı neyromediatorun tərkib hissəsidir və bu maddə əhvalın tənzimlənməsi və yaddaşın qorunmasında mühüm rol oynayır. Xolinin yüksək qəbulu depressiya, yaddaş itkisi və narahatlıq hallarının qarşısını almağa kömək edə bilər. Petruççiyə görə, yumurtalar həmçinin riboflavin, dəmir, sink, fol turşusu, fosfor, eləcə də A, D, B6 və B12 vitaminləri ilə zəngindir".
Hər gün yumurta yemək olarmı?
"Məlum olub ki, yumurta qanda xolesterin səviyyəsinə əhəmiyyətli təsir göstərmir. Əksinə, bəzi hallarda yumurta bu səviyyəni müsbət istiqamətdə dəyişə bilər". Son araşdırmalar göstərir ki, insan orqanizmindəki xolesterinin böyük hissəsi qidada olan xolesterindən yox, doymuş yağlar və trans yağlardan qaraciyər tərəfindən sintez olunur.
Bir yumurtada isə cəmi 1,5 qram doymuş yağ var ki, bu da təhlükəli səviyyə sayılmır. Amma yumurtanı nə ilə birlikdə yediyiniz də çox önəmlidir. Məsələn, yumurtanı səhərlər duzlu və yağlı ətlər - bekon və kolbasa kimi - ilə yemək müəyyən sağlamlıq riskləri yarada bilər.
Bu məhsullar ürək-damar xəstəlikləri və digər sağlamlıq problemləri riskini artıra bilər, amma bu risk daha çox vaxtilə və müntəzəm olaraq zərərli tərkibli məhsulların istehlakı ilə bağlıdır.
Doktor Petruççi həmçinin vurğulayır ki, yumurtanın necə bişirilməsi də onun ümumi faydasına təsir edir. Yüksək temperaturda bişirməyə dayanan keyfiyyətli yağlardan istifadəni tövsiyə edir: məsələn,
zeytun yağı
kərə yağı
üzvi təmizlənmiş (qaymaqdan alınan) yağ
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Gənclər üçün oturaq həyat tərzinin gizli təhlükələri müəyyən edildi
Uzun müddət oturmaq və idmanın olmaması sağlam gənclərdə belə tarazlığı poza və yerişi dəyişdirə bilər. Bu, ABŞ tədqiqatçılarının 18-35 yaş arası 133 könüllüdən məlumatları təhlil etdikdən sonra gəldiyi nəticədir. Qaynarinfo xəbər verir ki, nəticələr "Applied Sciences" (AS) jurnalında dər
26.11.2025 445 Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi
Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin
23.11.2025 465 Küçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23.11.2025 535 Övlad sahibi olmaq üçün effektiv müalicə hansıdır?
Baku TV-nin "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Proqramın budəfəki buraxılışında süni mayalanma və kök hüceyrə terapiyası müzakirə edilib. Sonsuzluğun səbəbləri hansılardır? Sonsuzluğa daha çox kişilərdə, yoxsa qadınlarda rast gəlinir? Menopauzadan sonra hamilə qalmaq mümkündürmü
15.11.2025 523 Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23.11.2025 668 COVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. BİG.AZ xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir
05.12.2025 251 Bir çox xəstəliyi müalicə edən MASAJ
Masaj xidməti bir çox xəstəlikləri sağaldır, masaj zamanı Təbii yağlardan istifadə olunur, sizin bədənizdə olan oynaq ağrıları, bel ağrıları, baş ağrılarını vaxtında götürür. Dünyada edilən masajların 90 %-i tibbi masajdır. Avropada və Şərqdə həkimlər masajı resept olaraq yazırlar. Masaj inteqtaiv bi
03.12.2025 920 Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql
15.11.2025 663 Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30.11.2025 260