Ətdən imtinanın xeyri və faydası - infarkt "cavanlaşır"

Ətdən imtinanın xeyri və faydası - infarkt "cavanlaşır"Diyetoloq deyir ki, yağlı ətlər ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır
Məlum olduğu kimi, son onilliklərdə heyvan mənşəli qidalardan (ət, süd, pendir, yağ və s.) imtina edənlərin sayı bütün dünyada olduğu kimi ölkəmizdə də artmaqdadır. Sırf ət və ət məhsullarından istifadə etməyənlər isə daha çoxdur.

Dövri mətbuatda və sosial şəbəkələrdə də vegetarianlıq və veqanlıq çox təbliğ olunur.

.

Bəs mütəxəssislər nə deyirlər? Uzun və sağlam ömür yaşamaq üçün vegetarianlıq şərtdirmi? Uzun müddət ətli qidalar qəbul etməmək insan orqanizmində hansı dəyişikliklər yarada bilər? Bunun mənfi və müsbət tərəfləri nədir?

Ət yüksək keyfiyyətli zülal mənbəyidir və insan bədəninin toxuma və hüceyrələrinin yenilənməsi, əzələlərin formalaşması üçün əvəzsizdir. Həmçinin ətin tərkibində orqanizm üçün həyati önəm daşıyan dəmir, sink, B qrupu vitaminləri (xüsusilə B12 vitamini) və digər minerallar vardır. Bu maddələrdən biri dəmirdir. Dəmir qan azlığı (anemiya) ilə mübarizədə əsas rol oynayır. Həmçinin dəmir orqanizmin oksigen daşıma qabiliyyətini artırır, enerji səviyyəsini yüksəldir.

Ətin tərkibində B12 vitamini də var ki, bu da sinir sistemi və beyin funksiyalarının sağlamlığında, qan hüceyrələrinin formalaşmasında əhəmiyyətlidir.

Həmçinin zülal var və bu, hüceyrələrin yenilənməsi, immunitet sisteminin güclənməsi və bədən funksiyalarının qorunması üçün vacibdir. Bir çox qida ekspertləri qeyd edir ki, xüsusilə dəmir çatışmazlığı və anemiya problemi ilə üzləşən insanların ətin pəhrizində olması çox önəmlidir. Xüsusilə uşaqlar, hamilə qadınlar və yaşlılar üçün ətin zülal və dəmir baxımından təminatı vacibdir.

Heç bir yalançı pəhriz ilə insan arıqlamır" - Ləman Süleymanova

Mövzu ilə bağlı "Yeni Müsavat"a danışan həkim-diyetoloq Ləman Süleymanova bildirib ki, ət məhsullarının qəbulu zaman mövsümi fərqlər mütləq nəzərə alınmalıdır: "Məsələn, dana və quzu əti daha ağır məhsul sayılır və əsasən payız-qış aylarında orqanizm tərəfindən daha rahat mənimsənilir. Bu dövrdə immun sistemini gücləndirmək, soyuq havanın yaratdığı risklərdən qorunmaq üçün proteinə və enerjiyə daha çox ehtiyac olur. Ət isə bu ehtiyacı ödəyən başlıca qidalardan biridir".

L.Süleymanovanın sözlərinə görə, ət məhsulları təkcə heyvan növünə görə deyil, eyni zamanda həzmə təsirinə görə də iki kateqoriyaya ayrılır: "Ağır ətlər - dana, quzu kimi qırmızı ətlər bu kateqoriyaya daxildir. Yüngül ətlər - balıq, dəniz məhsulları və toyuq əti isə daha tez həzm olunur və xüsusilə yay aylarında orqanizm üçün daha uyğundur. Ağır ət məhsulları tərkibində yüksək keyfiyyətli zülallarla yanaşı, insan orqanizmində mühüm fizioloji prosesləri dəstəkləyən maddələrlə, xüsusən də ətə qırmızı rəng verən nitrat və nitrit birləşmələri ilə zəngindir. Eyni zamanda dəmirin ən yaxşı mənbəyi məhz qırmızı ətdir. Bu, qan əmələgəlməyə və əzələ sisteminin normal işləməsinə böyük töhfə verir.

Son illərdə bütün dünyada, o cümlədən Azərbaycanda vegetarian qidalanma tərzinə maraq artmaqdadır. Vegetarianların bir neçə növü var. Ətdən tamamilə imtina edənlər, eləcə də süd, yumurta qəbul edən lakto-ovo vegetarianlar. Əgər qidalanmada süd və yumurta yer alırsa, bu zaman bəzi risklər qismən azalır. Lakin ümumiyyətlə, ət məhsullarından imtina uzunmüddətli perspektivdə anemiya (qan azlığı), əzələ zəifliyi və həyat keyfiyyətində azalma ilə nəticələnə bilər. Təəssüf ki, bəzi hallarda yüksək statuslu şəxslər vegetarianlığa keçdikdən sonra iş fəaliyyətlərinin zəiflədiyi, enerjisizlik və psixoloji durğunluq yaşadıqları müşahidə olunur".

Həkim son zamanlar ölkədə ət məhsullarının istehlakında azalma tendensiyasının səbəblərinə də toxunub. Onun fikrincə, bu vəziyyət birbaşa olaraq geniş yayılan xroniki xəstəliklərlə bağlıdır: "Artıq Azərbaycanda ürək-damar, şəkər və piylənmə ilə bağlı xəstəliklərə daha gənc yaşlarda rast gəlinir. Əvvəllər bu problemlər 40 yaşdan sonra yaranırdısa, indi 28-30 yaşlı gənclər də bu xəstəliklərdən əziyyət çəkir. Gənc yaşda stend qoyulan insanların sayı artır. Bu isə birbaşa düzgün qidalanmamanın nəticəsidir. Yağlı ətlərin, xüsusilə qoyun ətinin yüksək doymuş yağ və xolesterin tərkibinə görə ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Belə məhsulların çoxluqla istifadəsi yüksək qan təzyiqinə, qaraciyər piylənməsinə, mədəaltı vəzin fəaliyyətində pozuntulara və insulin səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər.

Əgər insanın genetik olaraq bu tip xəstəliklərə meyli varsa, qırmızı ətə, xüsusilə qoyun ətinə ehtiyatla yanaşmalıdır. Dana əti nisbətən yüngüldür, lakin yenə də ağır ətlər siyahısına daxildir. Biz mütəxəssislər belə insanlara əsasən balıq və quş əti - toyuq və hinduşka kimi məhsulların istehlakını tövsiyə edirik".

L.Süleymanova qeyd edir ki, ət məhsullarını tamamilə rasiondan çıxarmaq doğru yanaşma deyil. Əsas olan balansı qorumaq, qida çeşidini orqanizmin ehtiyaclarına uyğun seçməkdir: "Həftədə 1-2 dəfə günorta saatlarında ağır ət məhsullarından istifadə etmək olar. Amma bu istifadənin fasilələrlə və ölçülü şəkildə olması vacibdir. Digər günlərdə isə yüngül ətlərə, xüsusilə də dəniz məhsulları və quş ətinə üstünlük verilməlidir. Eyni zamanda axşam saatlarında ağır ətlərin qəbulu məsləhət görülmür, çünki bu, həzm sisteminə əlavə yük yaradır. Hər kəsə tövsiyəm odur ki, sağlamlıq naminə ət məhsullarını düzgün, mütənasib və düşünülmüş şəkildə qəbul etsinlər".


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 761   Tarix: 19 iyul 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qaranlıqda gəzmək sağlamlıq üçün faydalıdır

Təbiət təkcə gündüz deyil, gecə vaxtı da terapiya ola bilər. Qaranlıqda təbiətlə təmasda olmaq, ulduzları izləmək, ay işığında gəzmək və s. insanlarda bağlılıq və heyranlıq hissi oyadaraq psixi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. Son illər aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, günəş işığında vaxt keçirmə

06.08.2025 118
.

Ətdən imtinanın xeyri və faydası - infarkt "cavanlaşır"

Diyetoloq deyir ki, yağlı ətlər ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Məlum olduğu kimi, son onilliklərdə heyvan mənşəli qidalardan (ət, süd, pendir, yağ və s.) imtina edənlərin sayı bütün dünyada olduğu kimi ölkəmizdə də artmaqdadır. Sırf ət və ət məhsullarından istifadə etməyənlər isə daha çoxdur

19.07.2025 760
.

Qatığın içinə 1 qaşıq əlavə edib yeyin - Şişkinliyi kökündən yox edir

Mütəxəssislər acqarına qəbul edilən pul bibər və qatıq qarışımının həm metabolizmanı sürətləndirdiyini, həm də bədəndəki artıq maye və toksinlərin atılmasına kömək etdiyini bildirirlər. xəbər verir ki, qatıq bağırsaq florasını tənzimləyən probiotiklərlə zəngin olduğu üçün həzmi yaxşılaşdırır, pul bibə

02.08.2025 306
.

Bu cür geyimlər sağlamlığa zərərlidir

Bəzi geyimlər sağlamlıq və komfort baxımından zərərli ola bilər. Geyimin zərərli hesab edilməsi onun materialından, sıxlığından və ya necə istifadə edilməsindən asılıdır. BİG.AZ xəbər verir ki, sağlamlığa ziyan olan geyimlər aşağıdakılardan ibarətdir:. Çox dar geyimlər: dar cins şalvar, dar köynəklər

01.08.2025 473
.

Dənizə belə girmək iflic edə bilər

Yayın ən xoş anları bir yanlış hərəkətlə kabusa çevrilə bilər. Soyumaq üçün suya düşüncəsiz şəkildə "balıqlama tullanmaq" onurğa sınıqları və ifliclə nəticələnə biləcək ciddi risklər yaradır. Yayda sərinləmək üçün suya girmək əyləncəli görünsə də, böyük təhlükələr daşıyır. Xüsusilə dayaz sulard

20.07.2025 401
.

İsti hava ilə bağlı şəkər xəstələrinə XƏBƏRDARLIQ! - Bu qaydalara əməl edin

İsti hava şəkərli diabet xəstələrinin sağlamlığı üçün ciddi risklər yaranır. Rusiyalı endokrinoloq Anas Əlfərrac TASS-a verdiyi açıqlamada bildirib ki, isti hava və günəş altında qalmaq orqanizmdə şəkərin səviyyəsini həm yüksəldə, həm də kəskin şəkildə endirə bilər. Həkim izah edir ki, yüksək temperatu

26.07.2025 356
.

Çox isti havalar beyninizi zədələyir - XƏBƏRDARLIQ

Beyniniz isti havada zədələnir və xəstəliklərə yol açır. Ölkə.Az xəbər verir ki, bu barədə İngiltərədəki Nevrologiya İnstitutunda araşdırma aparılıb. Tədqiqat, iqlim dəyişikliyi ilə şiddətlənən istilik dalğalarının epilepsiya, insult, ensefalit, dağınıq skleroz (MS), miqren və demans da daxil olmaql

05.08.2025 337
.

Heyvanlardan insanlara keçə bilən təhlükəli xəstəliklər

Heyvanlardan insanlara keçən xəstəliklər dünya üzrə geniş yayılıb və bir çox hallarda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur. BİG.AZ xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına əsasən, dünyada mövcud olan infeksion xəstəliklərin təxminən 60 faizi zoonoz mənşəlidir. Həkimlərin v

08.07.2025 737
.

Sarıkökdən dərman kimi istifadə etmək olar? - Həkim

Sarıkök karbohidrat mübadiləsinə faydalı təsir göstərə bilən maddələrdən biridir. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Olqa Pavlova bu ədviyyatın bədənə faydalı təsirindən danışıb:. "Sarıkökdən həqiqətən dərman kimi istifadə etmək olar. İltihabəleyhinə, antibakterial, ağrıkəsici, antioksidan

20.07.2025 432
.

TOP MP3