Balığın təzə olub-olmadığını belə yoxlayın

Balığın təzə olub-olmadığını belə yoxlayınBalığın təhlükəsiz olması üçün onu düzgün seçmək, saxlamaq və hazırlamaq çox vacibdir.

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, həkimlərbalıq alarkən nələrə diqqət etməli olduğunuzu, məhsulu necə saxlamaq və bişirmək lazım olduğunu izah edib. Qeyd edilir ki, hətta piştaxtada diri görünən balıq belə, həmişə tam təhlükəsiz olmur.

Balığın təzəliyini necə müəyyən etmək olar?

Həkimlərin sözlərinə görə, ilk növbədə balığın xarici görünüşü qiymətləndirilməlidir: Gözlər şəffaf, yumru və parlaq olmalıdır. Qoxu təbii, dəniz və ya çay qoxusu kimi olmalı, ammonyak və ya çürük iy hiss olunmamalıdır.

Bildirilir ki, təsadüfi küçə bazarlarında, sanitar normaların gözlənilmədiyi yerlərdə balıq almaq risklidir. Belə məkanlarda balığın nə qədər müddət açıq havada, buzsuz şəkildə saxlanıldığı bilinmir ki, bu da zəhərlənmə ehtimalını artırır.

Balığı necə saxlamaq lazımdır?

Əgər balıq uzun məsafəyə, soyuducu olmadan daşınacaqsa, həkim istilik saxlayan termo-sumkalardan istifadə etməyi tövsiyə edir. Evdə balıq soyuducunun ən aşağı rəfində, digər məhsullardan ayrı saxlanılmalıdır. Saxlama müddəti 1 gündən, maksimum 1,5 gündən çox olmamalıdır.

Təzə balığın qəlsəmələri hansı rəngdə olmalıdır?

Həkimlərin sözlərinə görə, qəlsəmələr qırmızı və ya çəhrayı rəngdə olmalı, bədənə sıx şəkildə yapışmalı, kənar qoxu gətirməməlidir.

Qeyd edilir ki, müxtəlif balıq növlərində rəng fərqləri ola bilər, buna görə də qoxu əsas göstərici hesab olunur. Şübhə yarandıqda isə belə balıqdan imtina etmək daha doğrudur.

Dondurulmuş balıq necə düzgün əridilməlidir

Xəbərdarlıq edilir ki, balığı otaq temperaturunda əridmək olmaz. Ən təhlükəsiz üsul soyuducuda əridilməsidir. Prosesi sürətləndirmək üçün soyuq suda əridə və ya mikrodalğalı sobadan istifadə etmək olar.

Bişirdikdən sonra istifadə edilmiş qablar mütləq yaxşı yuyulmalı, digər məhsulların qablarından ayrı saxlanılmalıdır ki, çarpaz çirklənmə baş verməsin. Balıq ən azı 70 °C daxili temperaturadək bişməlidir: böyük balıq parçaları sobada 15-20 dəqiqə, qaynadıldıqda, su qaynayan andan etibarən 15-20 dəqiqə hazırlanmalıdır.

Qeyd edilir ki, hətta sağlam görünən balıq belə toksinlər daşıya bilər, buna görə termiki emal mütləqdir. Keyfiyyətdən şübhələndikdə balıq laboratoriyada yoxlanıla bilər. Həkimlər bildirir ki, insanlar şübhəli balığı mərkəzə gətirərək toksikoloji, parazitoloji analizdən keçirə bilərlər. Bu testlər bakteriyaları, toksinləri və digər təhlükəli maddələri aşkar etməyə imkan verir.

Diri balıq həqiqətən təhlükəsizdirmi?

Diri balıq artıq təmizlənmiş balıqdan daha yaxşı seçim ola bilər, amma yalnız satış yeri etibarlıdırsa. Böyük supermarketlərdə balıq düzgün şəraitdə saxlanılır və alıcının yanında təmizlənə bilər, bu da təhlükəsizliyi artırır.

Lakin diri balıq da riskdən tam sığortalanmış deyil. Bəzi balıq fermalarında infeksiyaların qarşısını almaq üçün kimyəvi maddələrdən istifadə olunur, soyuqluq zəncirinin pozulması bakterial çirklənməyə, məsələn, salmonellyoz riskinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən sənədlər, sanitar sertifikatlar və məhsulun mənşəyi mütləq yoxlanmalıdır.

Keyfiyyətsiz balıq botulizmə səbəb ola bilərmi?

Bildirilir ki, risk var, botulizm son dərəcə təhlükəli xəstəlikdir. Xüsusilə düzgün hazırlanmadıqda qaxac, duzlu, hisə verilmiş balıqda təhlükə yüksək olur.

İlk əlamətlər adətən 1-bir neçə saat ərzində yaranır, ürəkbulanma, qusma, hərarətin yüksəlməsidir. Bu əlamətlər baş verərsə, dərhal infeksion xəstəliklər şöbəsinə müraciət edilməlidir. Yola çıxmazdan əvvəl sorbent qəbul etmək vəziyyəti azca yüngülləşdirə bilər. Həmçinin həmin balıqdan nümunələrin laboratoriyaya təhvil verilməsinin vacibliyi qeyd edilir.

Hazır bişmiş balığın təzəliyini müəyyənləşdirmək çətindir

Həkimlərin sözlərinə görə, bişmiş balığın qoxusu və dadı ədviyyatlar səbəbindən yanıltıcı ola bilər. Buna görə də ən etibarlı yol yoxlanılmış müəssisələrdən, etibarlı təchizatçılardan balıq almaqdır.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 146   Tarix: 14 dekabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Həkimlər evə yolladı, süni intellektdən soruşdu - dərhal xəstəxanaya qaçdı

Norveçdə yaşayan 49 yaşlı kişi şiddətli qarın ağrısı ilə xəstəxananın Təcili yardım şöbəsinə müraciət edib. İlkin müayinədən sonra həkimlər onun vəziyyətinin ciddi olmadığını bildirərək mədə turşuluğuna qarşı dərman yazıb evə göndəriblər. Lakin ağrıları səngiməyən xəstənin həyatını bu dəfə süni intellek

07.12.2025 608
.

"WhatsApp"da böyük yeniləmə: milyonların işini asanlaşdıracaq funksiya

WhatsApp iOS üçün böyük yeniləmə təqdim edir. Tətbiq artıq cavabsız zəngdən sonra səsli və videomesaj buraxmaq funksiyasını, həmçinin yeni zənglər bölməsini alır. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, WhatsApp iPhone istifadəçiləri üçün istifadəçi təcrübəsini növbəti dəfə yeniləyir. App Store-da 25.35.7

07.12.2025 332
.

Tezbazar.Az - Xidmətlər, təmir, tikinti və digər xidmət elanları

Pulsuz elanlar saytı -da təmir, tikinti və digər xidmətlərlə bağlı elanlar yerləşdirilir. Evini təmir etdirməyə hazırlaşanlar və tikintiyə başlamaq istəyənlərin diqqəti bizdə olsun!. Onlayn elanlar platforması olan xidmətinizdədir! Biz sizə hər məsələdə kömək etməyə hazırıq. Təmir və ya tikintiyə başlama

13.12.2025 607
.

Bakıda bəylə gəlin toyu RİNQƏ ÇEVİRDİ - VİDEO

Bakıda keçirilən toy məclisindən sosial şəbəkələrdə maraq doğuran görüntülər yayılıb. xəbər verir ki, kadrlar qısa zamanda gündəmə çevrilərək minlərlə istifadəçi tərəfindən izlənilib. Görüntülərdə bəy və gəlinin məclisin düz ortasında boks əlcəklərini taxaraq məşq elementləri yerinə yetirdiyi əks olunur

14.12.2025 319
.

Şirəsini sıçratmadan narı dənələməyin asan yolu - Qaşıqla 1 dəqiqəyə

Narın təmizlənməsi çoxları üçün çətin və səliqəsiz bir iş olduğundan, bir çox insan bu meyvədən uzaq durur. Lakin sadə bir fənd sayəsində narı təmizləmək cəmi bir dəqiqə çəkir və ətraf tamamilə təmiz qalır. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bunun üçün yalnız iti bıçaq və adi metal qaşıq kifayətdir

07.12.2025 529
.

"Yolka"nızı evin bu 3 yerində qəti qurmayın

Bayramların əsas rəmzi olan şam ağacını düzgün yerdə yerləşdirmək təhlükəsizliyə görə son dərəcə vacibdir. Canlı ağac bir neçə saniyəyə alışa, süni ağac isə qızmış işıqlar və ya istilik mənbələri yaxınlığında qısa zamanda təhlükə yarada bilər. Buna görə də ağacı harada quracağınızı əvvəlcədən düşünmə

14.12.2025 366
.

Dünyanın ən yaxşı 100 mətbəxi açıqlandı: Azərbaycan neçəncidir?

Dünyanın ən yaxşı mətbəxləri açıqlanıb. Ölkə.Az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, beynəlxalq qiymətləndirmələrə görə, ləzzət sıralamasında aşağıdakı 100 ölkə yer alıb. Siyahıda Azərbaycan və ona sərhəd ölkələr - Türkiyə, Qazaxıstan, Rusiya, İran, Ermənistan və Gürcüstan yer alıb. Həmin siyahın

08.12.2025 1915
.

Duz əti sərtləşdirir?

Mətbəxdə tez-tez müzakirə olunan suallardan biri də duzun ətə təsiridir. Mütəxəssislərin fikrincə, duz düzgün vaxtda və ölçüdə istifadə edilmədikdə ətin sərtləşməsinə səbəb ola bilər. Lakin doğru texnika ilə tətbiq edildikdə duz ətin dadını və teksturasını yaxşılaşdıra da bilər. xəbər verir ki, araşdırmala

14.12.2025 128
.

Einşteyn haqlı çıxdı: Marsda zaman daha sürətlə keçir

Alimlər kəşf ediblər ki, Marsda zaman, Dünyaya nisbətən daha sürətlə keçir. xəbər verir ki, orta hesabla, hər 24 saatda Marsda saatlar 477 mikrosaniyə (saniyənin milyonda biri) daha sürətli işləyir. Bu fərq, Marsın Dünyadan zəif kütlə cazibəsinə malik olması ilə bağlıdır. Daha zəif cazibə zamanı sürətləndirir

14.12.2025 151
.

TOP MP3