Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...On ildən çoxdur ki, inteqrativ tiblə, yəni təbii üsullarla müalicə proseduru ilə məşğul oluram. Təbiətin müalicəsinə əsaslanıb öncə xəstələnməmək üçün araşdırmalar aparıram və ya xəstələnənlər üçün daha yüngül və orqanizmin bütünlüyünün qayğısına qalma yollarının axtrışındayam. Təəssüf ki, təbiəti də, təbii məhsulları da süni modellərlə "natural" və ya "orqanik" etdilər.

Baxırsan ki, marketdə, məsələn, zəncəfilli limonad var. Bu şəkildə idxal ediblər. Nə gözəl! Amma içində əsl zəncəfil yox, aromatik birləşmələrdir. Təbii sandığımız zəncəfilin siropunu qatırlar dadlandırıcı kimi və qalanı da konservant. Sonra da deyirik ki, "zəncəfilli limonad içirəm, başqa ziyanlı məhsullar içmirəm".

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Ətli, xəmirli məhsul alırsan (restoranlarda onu daha çox bəyənib yeyirlər). Bir az soyuducuda saxlayıb, daha sonra yeyəndə ətin dadı acılaşır. Acı dadı verən azotdur. Ət soyuducuda xarab olmaz ki, amma ətin yerinə soya qiyməsi istifadə edirlər. Ona görə hər kəsin çəkisi durmadan 10-20 kq artır. Belə qidaların saxlanma dövrü uzansın deyə istifadə edilən azot qazı hətta çox sayda qida zəhərlənmələrinə gətirib çıxarıb. Adını da "qida qazı" qoyublar.

Azot qazı da, oksigen də istənilməyən vəziyyətlərdə inert atmosfer yaradaraq qidaların qısa müddətdə xarab olmasının qarşısını alır. Məsələn, təzə ətlərə də oksigen qazı verirlər ki, həmişə təptəzə, qıpqırmızı görünsün.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bazara üzüm gətiriblər. Qırmızı, iri, dipdiri görüntülü ərik boydadır, maşallah! Haradan gəlib? Tutaq ki, Cənubi Amerikadan və ya Mərkəzi Afrikadan. Neçə gündür gəlib? 5-6 gün olar. Baxın, ucqar ölkənin kəndində bunları yığırlar. Uzun yol gəldikdən sonra bizə gəlib çatır. Bir müddət də bizim tərəvəz anbarında saxlayırlar. Alıb gətirirsən evə, 3-5 gün də hələ də eyni formada qalır.

Bəs bu meyvəni necə belə hala salırlar? Üzümə verdikləri, adına dərman dedikləri maddə üzüm dənəsinin ölçüsünü böyüdür, ağırlığını artırır, qəşəng forma verir və dözümlü qabığı sayəsində mikroorqanizmlərdən qoruyur. Çünki meyvənin çürüməsi üçün daha kiçik canlılara ehtiyac var ki, onlar belə bu meyvələrin qabığına yaxın dura bilmir. Üzümə vurduqları maddə sitoxinin, yəni böyümə hormonudur. Həmin sitoxinin insanda da eyni işi görür. Sonra da valideynlər şikayətlənir ki, "mənim uşağım niyə erkən tüklənir və ya bədəni vaxtından qabaq inkişaf edir".

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Yay günəşi altında soyudulması olmayan tankerlərdə bidonlara süd toplayırlar. Soruşursan ki, axı bu süd niyə xarab olmur? Deyir ki, tankerə iki stəkan hidrogen peroksid tökürsən, axşama qədər heç bir şey olmur.

Hidrogen-peroksid nədir, bilirsizmi? Qadınların saçlarının rəngini açmaq üçün istifadə edilən bir kimyəvi maddədir. Çox pis şey deyil, ancaq canlıları öldürür. Südə qatılınca bakteriyalar ölür və çürümə üçün heç bir səbəb qalmır.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bu qeyd olunanlar da hər yerdə qanunidir. Əsas problem budur ki, insanı təbiətdən qopartdılar. İnsan yeni bir uydurma "təbiət" yaratdı, özünü təbiətin xaricinə çıxartdı, təbiəti alınan-satılan mal etdi, sintetikləşdirdi və özü istədiyi kimi istehsal etdi.

Xəstələrimə daha çox bitki və arı məhsulları təyin edirəm. Gedib çox məşhur bitki şirkətlərindən çox-çox xırdalanmış bitkiləri alırlar və bilinmir, neçə il bu saxlanılıb. O bitki necə faydalı ola bilər ki?!

İllər öncə orqanizmə faydalı olan qırmızı jenşen bitkisi təyin edirdim, bir zaman keçəndən sonra gördüm ki, heç kəsdə effekt almıram. Sonra getdim o jenşen tozunu qida analizində yoxlatdırdım. Məlum oldu ki, toz halına salınan bu məhsulun çox miqdarı manna yarmasıdır, qalanı jenşen. Haradan, necə gəlir və hansı cür əlavələr qatılır?! Çünki əsl jenşenin qiyməti bahadır. Manna hara, jenşen hara...

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bəzən görürsən ki, bəh-bəhlə bal satılır. Əsl bal dünyada belə, bahalı qida əlavəsidir. Çünki xalis balın keyfiyyət özəllikləri çoxdur: balın qida dəyəri, kristalizasiyası, HMF, prolin və diastaza dəyərləri və s. Balı qızdırırlar ki, durulaşsın və xarlanmasın. Bu zaman qeyd etdiyim baldan əsər-əlamət qalmır. Sadəcə "bal" deyə yeyilir.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Hələ sizə dəbdə olan arıqlama çaylarını demirəm. Xaricdən gətirilən bir sıra "arıqlama" çaylarının tərkibində elə bitki adları yazırlar ki, bəlkə də, elmə məlum deyil. Çox adamın tanımadığı bitkilərin doğrudan da guya hər hansı təsirlərinin olmasına inandırırlar. Bir zamanlar mate çayı ən yaxşı arıqladan kimi tanınırdı. Paraqvay çayı adı ilə də məşhur idi. Sonra oxudum ki, qida borusu xərçəngi yarada bilir.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Görəsən, doğrudan da Şimali və Cənubi Amerikada bir çox tanımadığımız məhsulları təbii yolla yetişdirir və özləri də içirlərmi?! Əsas təqdimatdır. Necə ki, bəzi bitki tərkibli siropların və şampunların üstünə "100% təbiidir" sözləri yazılır. Ona görə də saç tökülmə günü-gündən artır, çünki 3-4 cür kimyəvi köpükləndiricilər və həlledicilər sayəsində başın dərisi ilə tük follikullarının qan dövranı arasında əlaqə qırılır. İnsan vücuduna korroziyaya uğradacaq təsirləri mövcuddur.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Siropların tərkibində də təbii bitkilərin və arı məhsulların saxlanılması üçün lazım olan konservantın kimyəvi tərkiblərinin bir sonrakı dövrlərdə yaratdığı fəsadları da qeyd edə bilərəm.

İnsan özünün təbii bir varlıq olduğunu unutdu!

Süniləşdirilmiş bir həyatın içində yediklərinin də, sevginin də, sevincinin də, kədərinin də, yaşam keyfiyyətinin də içinə məcburi maddələr yerləşdirdi və bir gün bu minalar vücudun içərisində partlayacaq. Necə ki, xəstəliklər cavanlaşır, onkoloji xəstəliklər sürətlə artır və insanlıq bununla barışır. Çünki insan bunları özü yaratdı. İnsanlıq artıq budur.

Professor. Dr. Erkan Topuzun məqaləsindən ilhamlandım, düşündüklərimi və gördüklərimi ümumiləşdirib xatırlatmağa çalışdım.

Özünüzün təbiətin bir hissəsi olduğunuzu unutmadan özünüzdən muğayat olun!

"Apimed" təbii üsullar mərkəzinin Baş həkimi,
dərman bitkiləri üzrə tədqiqatçı, həkim-fitoterapevt, apiterapevt Dr. Elnur Eldaroğlu

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 592   Tarix: 10 noyabr 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Tezbazar.az elanlar sayti

DiGƏR XƏBƏRLƏR

Hicama haqqında nələri bilirik?

Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu

04.12.2022 10641

Bir çox xəstəliyi müalicə edən MASAJ

Masaj xidməti bir çox xəstəlikləri sağaldır, Masaj zamanı Təbii yağlardan istifadə olunur, sizin bədənizdə olan oynaq ağrıları, bel ağrıları, baş ağrılarını vaxtında götürür. Dünyada edilən masajların 90 %-i tibbi masajdır. Avropada və Şərqdə həkimlər masajı resept olaraq yazırlar. Masaj inteqtaiv bi

24.11.2022 6041

Uşaqlarda baş ağrısının qeyri-adi səbəbləri açıqlandı

Baş ağrısının səbəbi psixosomatika ola bilər. BİG.AZ rus mətbuatına istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim, nevroloq Yana Kovalskaya deyib. "Başa düşmək lazımdır ki, psixosomatik pozğunluğu olan uşaqlar həqiqətən xəstədirlər və onların simptomları realdır. Bu simptomlara yanaşma da ilk növbəd

10.11.2022 710

Turşu kələm bədənə böyük fayda gətirir - Bu nədir və niyə bu qədər faydalıdır?

Duzlu kələmin sağlamlıq faydaları haqqında çox az danışılır. Qədim zamanlardan fermentləşdirilmiş qidalardan istifadə edən xalqlar da var. Məsələn, Çində mayalanmış kombuça çayı əsrlər boyu istifadə edilən bir dərmandır. Fermentasiya edilmiş qidaların faydalarının izahı bakteriyalardadır. Fermentasiy

10.11.2022 1074

Bu xəstəlikləri üzə baxaraq aşkarlamaq olar

Bir çox sağlamlıq problemi üzdə əks olunur. Dərinin rənginə, şişkinlik və ya digər dəyişikliklərin olmasına görə təcrübəli həkim müxtəlif xəstəliklərdən şübhələnə bilər. BİG.AZ xəbər verir ki, bu barədə həkim, terapevt Alina Kobozeva "Doktor Piter" portalına deyib. Dərinin və gözlərin selikl

10.11.2022 612

Dövrümüzün bəlasına çevrilən xərçəng necə yaranır? - Növləri

Dövrümüzün bəlasına çevrilən xərçəng xəstəliyi sürətlə yayılmaqda, can almaqdadır. Tibb inkişaf etsə də, bu xəstəliyin durmadan artması və çarəsinin tapılmaması insanlarda narahatlıq doğurur. Aparılan araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, ətraf mühitin çirklənməsî, geni dəyişdirilmiş meyvələr və qəbu

10.11.2022 738

Şirniyyatdan imtina etmədən tez arıqlamağın yolu AÇIQLANDI

Tez arıqlamaq üçün daha çox bitki mənşəli zülal yemək və özünüzə deserti qadağan etməməlisiniz. BİG.AZ xəbər verir ki, bunu avstraliyalı diyetoloq Lienn Uord deyib. O, "Daily Mail"ə müsahibəsində şirniyyatdan imtina etmədən tez arıqlamağın başqa yollarını təklif edib. Onun sözlərinə görə, davaml

09.11.2022 753

Qan azlığının qarşısını alan qidalar

Qan azlığı (anemiya) ən geniş yayılmış sağlamlıq problemlərindən biridir. xəbər verir ki, bu xəstəlikdən daha çox əziyyət çəkənlər isə hamilə qadınlar, körpələr, məktəblilər və yeniyetmələrdir. Anemiya bir çox səbəbdən yarana bilir. Daha çox orqanizmdə dəmir və vitamin çatışmazlığından meydana gəlir

09.11.2022 914

Böyrək və sidik daşlarını əridən RESEPT - VİDEO

Daha çox, gənc və orta yaşlı insanlarda görünən böyrək daşları sidik kalsium və sidik cövhəri kimi müəyyən maddələrin kristallaşması və bu kristalların zamanla birləşməsi nəticəsində yaranır. Kiçik daşlar hər hansı bir problemə səbəb olmadan bədəni tərk edir. Böyük daşlar isə sidik kisəsininə doğru irəliləyərkə

09.11.2022 605