Kimlərə dondurma və tort faydalıdır?

Kimlərə dondurma və tort faydalıdır?Bəzi bəzi insanlar dondurma və tortlardan faydalana bilər. Söhbət pəhriz saxlayan insanalardan gedir.

"Medicina"nın məlumatına görə, İsrail alimləri müəyyən ediblər ki, müxtəlif insanların orqanizmlərinin eyni məhsullara reaksiyası çox fərdidir. Buna görə də bəzi insanlar ümumi qəbul edilmiş nöqteyi-nəzərdən "səhv" məhsullarla qidalanmağa baxmayaraq, uğurla arıqlayırlar.

İştirakçılardan müxtəlif növ yeməklər yeməsinin istəndiyi bir araşdırmada elm adamları yeməkdən sonra bir həftə ərzində insanlarda qan şəkərinin səviyyəsinin necə dəyişdiyini izlədilər.

Qanda qlükoza səviyyəsinə diqqət yetirmək lazımdır. Çünki qanda qlükozada davamlı artım metabolik pozğunluqlar, piylənmə və diabet üçün əsas risk faktorudur.

Testlər çərçivəsində alimlər 46 mindən çox qidaya fərdi reaksiyaları izləyə biliblər. Onlar müəyyən ediblər ki, insanlar eyni glisemik indeksə malik eyni qidaya fərqli reaksiya verirlər. Bu qidanın qanda qlükoza səviyyəsini nə qədər yüksəltdiyinin ölçüsüdür.

Məsələn, dondurma və tort (yüksək glisemik indeksli qidalar) bəzi iştirakçılarda qan şəkərini yüksəltməsə də, sağlam hesab edilən qatıq və ya banan bunu artırıb.

Bədənin fərdi reaksiyasına və qidaların necə birləşdirildiyinə təsir göstərir. Məsələn, iştirakçıların 3/4-də çörək və yağ yeyən zaman qan şəkərinin səviyyəsi tək çörək yediyi vaxtdan daha az artıb. Qalan iştirakçılar isə əks reaksiya göstərdilər.

Bundan əlavə orqanizmin reaksiyasına həyat tərzi, yuxu müddəti, fiziki fəaliyyət, insanda müxtəlif xəstəliklərin olması, həmçinin bağırsaq mikroflorasının tərkibi də təsir edə bilər.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 820   Tarix: 20 mart 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Diz-oynaq ağrılarında nəyə diqqət etməliyik? - VİDEO

Baku TV-də yayımlanan "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı efirə gedib. Verilişin budəfəki sayında artroz və bud-çanaq oynağının zədələnməsi, uşaqlarda serebral iflic kimi mövzular müzakirə olunub, eləcə də sümükləri gücləndirməyə kömək edən üsullardan bəhs olunub. Proqramın qonağı cərrah

24.03.2024 928
.

Qarğıdalının faydaları

Qarğıdalı PP, E, D, K, C, B qrupu vitaminlərlə zəngindir. Bundan əlavə qarğıdalının tərkibində kalium, kalsium, fosfor, maqnezium, dəmir, mis kimi vacib mikroelementlər, çox faydalı əvəzsiz aminoturşular var. Qarğıdalının faydaları orqanizmi şlaklardan, toksinlərdən və digər zərərli maddələrdən təmizləyir

23.03.2024 2908
.

Arzuolunmaz tüklərdən qurtulmağın YOLLARI

Bədənimizi qoruyan tüklər bəzən arzuolunmaz ola bilər. Xüsusilə üz, qol və çənə kimi nahiyələrdə olan tüklər həyatımızda narahatlıq yaradır. Tüklərini ülgüclə götürmək istəməyənlər onu ağartmaqla bu problemdən xilas ola bilərlər. Burada tük ağartma üsulları işə yarayır. Hidrogen peroksid tükləriniz

14.04.2024 696
.

Yazda ən çox yoluxduğumuz infeksiyalar: Necə qorunaq?

İsti havalar infeksiya xəstəliklərinin artmasına səbəb olub. Bu cür infeksiyalar özünü hərarət, boğaz ağrısı, gözdə qızartılar, ürəkbulanma, öskürək, ishalla özünü büruzə verir. Yazda ortaya çıxan infeksiya xəstəliklərini təqdim edirik:. Onlarda biri diabakteriozdur: Disbakterioz zamanı normal və atipi

14.04.2024 473
.

Gənclərdə bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb olan risk faktorları hansılardır?

İtaliyanın Milan Universitetinin alimləri gənclər arasında bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb olan risk faktorlarını açıqlayıblar. Araşdırmanın nəticələri "Annals of Oncology" jurnalında dərc olunub. Alimlər gənclər arasında bağırsaq xərçənginin artmasına səbəb olan əsas amillərə artıq çəki

03.02.2024 1063
.

Alimlər dünyada xərçəngə yoluxma hallarının artdığını açıqlayıblar

Xərçəngə yoluxma halları bütün dünyada artır və daha çox gənclərdə diaqnoz qoyulur. Bu barədə araşdırma "BMJ Oncology" jurnalında dərc olunub. Araşdırmalara görə, ABŞ-də 20 il ərzində xərçəng diaqnozunun göstəricisi 12,8% artıb. Tədqiqat, həmçinin bütün dünyada, ilk növbədə Şimali Amerika

13.01.2024 1077
.

"Fastfood" yaddaş üçün ciddi təhlükədir

"Fastfood" və un məhsulları yemək yaddaşı zəiflədir". Bu barədə Moskva Dövlət Universitetinin Fundamental Tibb fakültəsinin baş elmi işçisi Zuxra Pavlova danışıb. Onun fikrincə, yeniyetməlik dövründə həddindən artıq "zibil" yesəniz, yaddaşla bağlı problemləri aradan qaldırma

21.04.2024 253
.

İnfarktı bir ay öncədən bilmək olur

Bəzi əlamətlər infarktı 1 ay əvvəldən müəyyən etməyə imkan verir. xəbər verir ki, sinə ağrısı, sinə içində ağırlıq və ürək döyüntüsünün artması infarktdan bir ay əvvəl baş verə biləcək ümumi simptomlardır. Bədəniniz ürəyə qan və oksigen axınının azalması ilə mübarizə apardıqca bu simptomlar inkişaf edir

20.03.2024 994
.

Hər gün bir banan yesək, orqanizm necə reaksiya verəcək?

İndiki vaxtda sağlam qidalanma və düzgün qida seçimi hər zamankından daha vacibdir. Bu nöqtədə bəzi sirli və təsirli qidalar var ki, onların möcüzəvi təsiri göz ardı edilə bilməz. xəbər verir ki, meyvənin tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlar orqanizmi qidalandırır, immunitet sistemin

07.04.2024 654