Meymunçiçəyinə qarşı çarə tapıldı
Çinli alimlər meymunçiçəyi virusunun zəif nöqtəsini müəyyən edib və yeni güclü antivirus hazırlayaraq bu sahədə irəliləyiş əldə ediblər.
Oxu.Az "Nature" jurnalına istinadən xəbər verir ki, Şanxay Elmi-Texnologiya Universitetindən olan tədqiqatçılar virusun əsas proteaz (CorePro) fermentinə diqqət yetiriblər.
Bu ferment "molekulyar qayçı" kimi çıxış edərək virusun yeni yoluxucu hissəciklər yaratmasına imkan verir. "CorePro"nun bloklanması isə virusu faydasız komponentlər dəstinə çevirir.
"Bu, sadəcə meymunçiçəyinə qalib gəlmək deyil. Biz təhlükəli virusların bütün ailəsinə qarşı alət yaradırıq", - universitetin açıqlamasında qeyd olunub.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Kivini qabığı ilə yemək olarmı? - Az bilinən, amma maraqlı fakt
Kivi - turşməzə dadı və yüksək qida dəyəri ilə seçilən meyvədir. Onun müntəzəm istifadəsi immuniteti gücləndirir, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır və həzmi yaxşılaşdırır. Lakin bu meyvənin necə yeyilməsi - qabığı ilə, yoxsa qabıqsız - çoxlarını maraqlandırır. Mütəxəssislər isə maraqlı faktla
26.05.2025 687 Yaşıl banan xərçəngə yoluxmanın qarşısını alır
Bananlar yuxarı həzm sistemi xərçəngi riskini azalda və ümumilikdə onkoloji xəstəliklərin qarşısının alınmasına kömək edə bilər. xarici mətbuata istinadla bildirir ki, lakin burada bir nüans var, bananlar yaşıl olmalıdır. Yaşıl bananlar niyə belə faydalıdır?. Bu meyvələrdə olan davamlı nişasta unika
15.06.2025 177 Qurudulmuş kolbasaların TƏRKİBİ: Ət hansı halda xərçəngə səbəb olur?
Hisə verilmiş kolbasanın urolitiaz riski barədə xəbərdarlıq edilib. Diyetoloq və psixoloq Nuriyyə Dianova qeyd edib ki, kolbasa təmiz ət və balıqla müqayisə oluna bilməz. İstehlakçıları cəlb edən bir dadı var, lakin eyni zamanda, onun duzluluğu böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. O, həmçini
25.05.2025 393 Yatmazdan əvvəl 1 stəkan için: xorultunuz kəsəcək
Xoruldamaq, insanın gecə yuxusunu pozan, hətta ətrafdakıları narahat edən ümumi yuxu problemidir. Bir çox insan müxtəlif müalicə üsullarını sınasa da, ən təsirli üsullardan biri ökseotu çayıdır. xarici mediaya istinadən ökseotunun sağlamlığınız üçün çoxsaylı faydaları təqdim edir. Yuxu sağlamlığını v
08.06.2025 627 Bu qidalar qanda şəkəri AŞAĞI SALIR
Dietoloqlar şəkər səviyyəsini normada saxlamaq üçün yüksək keyfiyyətli zülalla zəngin qidaların qəbulunu tövsiyə edir. Bu qidalar insulinə qarşı dözümsüzlüyün qarşısını almağa, tox qalmağa və əzələ kütləsini qorumağa kömək edir. şəkəri aşağı salmağa kömək edən zülallı qidaları təqdim edir:. Yumurta
11.06.2025 470 Dünyadakı ən təhlükəli 3 qidanın adı açıqlandı
Qidalar həyat üçün vacibdir, lakin bəziləri düzgün hazırlanmadıqda ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər. Ölkə.Az NTV-yə istinadla xəbər verir ki, ədliyyə toksikoloqu Castin Brauer zəhərli qidaların ümumiyyətlə iki yerə bölündüyünü söyləyib:. 1. Düzgün hazırlandıqda təhlükəsiz olanlar;. 2. Təhlükəsiz olduqlar
30.05.2025 658 Piylənmə və diabet hansı xəstəliyin gizli nəticələridir?
Diqqət əskikliyi və hiperaktivlik sindromu (DƏHS) olan insanlar daha çox piylənmə və şəkərli diabetdən əziyyət çəkirlər. -ın xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı tibb elmləri namizədi, Piroqov Universitetinin psixiatriya və tibbi psixologiya kafedrasının dosenti İrina Kireyeva "RİA Novosti"y
25.05.2025 401 Dişləri yumamağın ürəyə nə aidiyyəti? - Həkimlər elə bir əlaqə tapdılar ki...
Ağız gigiyenasına riayət etməmək infarkt və atrial fibrilasiyanın inkişafı üçün katalizator ola bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tibbi araşdırma aparılıb. Məlum olub ki, ağız boşluğundan olan patogen mikroorqanizmlər qan dövranı sisteminə keçərək iltihablı reaksiyaların kaskadın
27.05.2025 582 Yayda xəstələnmək istəmirsizsə, bunları bilməlisiz
Bal və turşu suyu ayrı-ayrılıqda sağlamlıq üçün çoxsaylı faydalar təqdim etsə də, birlikdə qəbul edildikdə bu təsir daha da güclənir. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bu təbii qarışım həm immun sistemini gücləndirir, həm də həzm prosesini dəstəkləyir. Bal özünün təbii antibakteria
04.06.2025 539