Şorbanı möhtəşəm edən detal - İlk 20 dəqiqə qapağı...

Şorbanı möhtəşəm edən detal - İlk 20 dəqiqə qapağı...Mətbəxə girən hər kəsin əsas məqsədlərindən biri az ərzaqla ən yaxşı dadı əldə etməkdir. Şorba bişirərkən qazanının qapağını açıq saxlamaq, yoxsa örtmək barədə sual isə burada böyük fərq yarada bilər.

Milli.Az xəbər verir ki, şeflərin illərdir tətbiq etdiyi bu kiçik nüans əslində şorbanın xarakterini tamamilə dəyişir. İlk 20 dəqiqə qapağı açıq saxlamaq düşündüyünüzdən çox daha böyük təsir göstərir.

Bişirmə zamanı qapaq açıq qaldıqda şorba "nəfəs almağa" başlayır. Buxar qalxır, uçucu aromalar daha rahat ortaya çıxır və qazan içindəki suyun bir hissəsi buxarlanır. Bu da daha konsentratlaşdırılmış bir dad deməkdir. Bişirmə müddəti bir qədər uzansa da, xüsusilə ət və ya sümük əsaslı şorbalarda bu üsul qızıl dəyərindədir.

Təbii ki, hər şorba eyni qaydalarla bişmir. Qapağın açıq qalması bəzi reseptlərdə böyük üstünlük yaradır. Toyuq və ya ətlə hazırlanan şəffaf bulyonlarda qapağı açıq saxlamaq köpüyü rahat toplamağa kömək edir və suyun bir qədər azalması ilə daha duru, daha şəffaf nəticə verir. Həmçinin ağır qoxulu ətlər və ya güclü ədviyyatlar istifadə olunan şorbalarda qapağın açıq qalması qoxuları yumşaldır.

Qapağı bağlamağın da öz üstünlükləri var. Xüsusilə bişməsi uzun çəkən kartof, bulqur, noxud və ya mərcimək kimi ərzaqlarla hazırlanan şorbalarda qapağın bağlı qalması prosesi asanlaşdırır. Çünki istilik içəridə qalır və ərzaqlar daha tez yumşalır. Üstəlik daha az enerji sərf olunur və nəticə daha tez alınır.

Şeflər adətən iki mərhələli üsul tövsiyə edirlər:

Əvvəlcə qapağı açıq saxlayaraq aromaları gücləndirmək
Daha sonra qapağı bağlayıb zəif odda davam etdirməklə dadı tam oturtmaq
Bulyon və ət əsaslı şorbalarda ilk 20-30 dəqiqə qapağın açıq qalması vacibdir. Bu, həm köpüyün asanlıqla alınmasını təmin edir, həm də şorbanı daha şəffaf edir. Sonrakı mərhələdə qapağın açıq və ya bağlı qalması çorbanın növündən asılıdır. Sümük və ət əsaslı reseptlər çox vaxt qapaqsız bişirilir. Tərəvəz və taxıllı şorbalar isə adətən qapağı bağlı şəkildə, zəif odda bişdikdə ideal qatıqlığa çatır.

Tomatlı və ya souslu şorbalarda əvvəlcə qapağı açıq saxlayaraq aromanı gücləndirmək, sonra qapağı bağlamaq və ərzaqların tam birləşməsinə imkan vermək ən effektiv üsuldur.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 298   Tarix: 30 noyabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

1 gün qaldı - "WhatsApp" bu telefonlarda işləməyəcək - SİYAHI

Dünyanın ən populyar mesajlaşma tətbiqlərindən biri olan "WhatsApp" dekabr tarixindən etibarən bəzi telefonlarda işləməyəcək. xəbər verir ki, şirkətin açıqlamasına əsasən, köhnə "Android" və "iOS" əməliyyat sistemi olan həmin telefonlarda tətbiq açılmayacaq, istifadəçilə

30.11.2025 437
.

Xoruzlar səhər niyə banlayır? - Bunun Günəşlə nə əlaqəsi var?

Səhər dünyanın hər yerində xoruzlar banlayır. Bunun niyə baş verdiyini heç düşünmüsünüz? . -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, alimlər artıq bir neçə araşdırma aparıb və dəqiq səbəbi müəyyən ediblər. Xoruzlar səhər niyə banlayır?. Şübh tezdən əvvəl banlamaq sosial iyerarxiya və dominantlı

23.11.2025 401
.

Yaponiyada insanların duş alması üçün nəzərdə tutulan QƏRİBƏ AVADANLIQ

Yaponiyada sərgidə insanların duş alması üçün nəzərdə tutulan qəribə avadanlıq nümayiş olunub. "Barron"s" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, cihaz 1970-ci ildə "Science" şirkəti tərəfindən təqdim edilən məhsulun təkmilləşdirilmiş versiyasıdır. Məlumata görə, bu cihazdan istifad

30.11.2025 285
.

Xidmetler.AZ- Foto və video çəkiliş xidməti

saytinda Foto və Video çəkiliş bölməsi xüsusi günlərdə foto və video çəkilişlərə ehtiyac duyanların ən sevdiyi kateqoriyalardandır. Çünki əksəriyyət həmin günlərdən xatirə olaraq fotoların və video çəkilişin qalmasını istəyir. Belə günlərə doğum tarixləri, nişan, xınayaxdı, toy, Son Zəng, Əlifba bayram

25.11.2025 368
.

Azərbaycanlıların sevimli şousu "Fort Boyard" harada çəkilib? - Qeyri-adi faktlar - FOTO

Fransanın qərb sahilləri yaxınlığında yerləşən və Azərbaycan tamaşaçılarına ATV telekanalında yayımlanan eyni adlı macəra şousundan yaxşı tanış olan Fort Boyard qalası həm tarixi, həm də qeyri-adi görünüşü ilə dünyanın ən diqqətçəkən tikililərindən biridir. xəbər verir ki, üzən vannaya bənzəyən bu 20

23.11.2025 782
.

Evdə halva bişirmək bədniyyətlikdir? -VİDEO

Azərbaycan mətbəxi öz zənginliyi və ləziz taamları ilə dünyada seçilir. Bu mətbəxin ən sevilən şirniyyatlarından biri isə halvadır. Lakin bəzi insanlar bu şirniyyatı istədiyi zaman bişirə və ən əziz qonaqlarının qarşısına təqdim edə bilmirlər. Buna səbəb isə illərdir halvanın xalq arasında yaranmış inancl

30.11.2025 334
.

Mağazada cəmi bir dəqiqəyə ətin təzəliyini necə yoxlamaq olar?

Ətin təzəliyini müəyyən etməyə kömək edən sadə bir üsul var. Əksər insanlar əti supermarketdən və ya bazardan alır. Öz sağlamlığınızı və yaxınlarınızın sağlamlığını riskə atmamaq üçün məhsulun həqiqətən təzə və keyfiyyətli olduğuna əmin olmaq vacibdir. bu üsulları təqdim edir:. Əvvəlcə qoxuya, rəng

23.11.2025 369
.

101 yaşlı təqaüdçü idman zalında hər gün iki saat məşq edir

İspaniyada 101 yaşlı təqaüdçü idman zalında hər gün iki saat qantellərlə məşq edir. xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail" yazır. İspaniyanın Bisaina şəhərindən olan İnyaksi Lasa ikinci dünya müharibəsindən, döş xərçəngindən, iki omba sınığından, göz əməliyyatından və COVID-19-dan sağ çıxıb

30.11.2025 361
.

Bahalı kimyəvi maddələr almayın: Sadə üsulla boruları 30 dəqiqəyə açın

Drenaj boruları müxtəlif səbəblərdən tıxana bilər. Mətbəxdə bu, adətən zamanla toplanan yağ qalıqları və yemək artıqlarıdır. Hamamda isə saç və sabun qalıqları boruların daralmasına səbəb olur. Bütün bunlar mətbəx çanağı və duş yerlərində ciddi tıxanmalara gətirib çıxara bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislə

29.11.2025 322
.

TOP MP3