Vitamin artıq qəbul olunarsa nələr baş verər? - XƏBƏRDARLIQ

Vitamin artıq qəbul olunarsa nələr baş verər? - XƏBƏRDARLIQKoronavirus pandemiyası dövründə immun sisitemini gücləndirmək üçün D vitamininə tələbat artıb. Bu gün çoxları immuniteti gücləndirmək üçün əlavə olaraq D vitamini qəbul edir. Çox zaman isə bu, qanda D vitamini səviyyəsini öyrənmədən, həkim tövsiyəsi olmadan baş verir. Mütəxəssislər isə bildirir ki, D vitaminin əskikliyi kimi artıqlığı da problemlər yaradır. Bu, hətta toksiki zəhərlənmələrə yol açır.

BiG.AZ Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı xəbərdarlıq edən, tibb elmləri doktoru, professor Onur Yaprak deyib ki, nəzarətsiz olaraq qəbul olunan D vitamininin zəhərlənməsi əvvəlcə baş ağrısı, ürək bulanması, qusma, ağızda quruluq, qəbizlik, şüurun itməsi, narahatlıq, əsəbilik, əzələ zəifliyi, daha sora isə hətta ürək-damar xəstəlikləri - atereoskleroz (damar sərləşməsi), ritm pozğunluqları, yüksək qan təzyiqi, böyrək daşları kimi şikayətlərə səbəb olur. Bu zaman hətta pankreatit (mədəaltı vəzin iltihabı) kimi ağır xəstəlik, sümüklərdə ağrı və qırılma meyli də inkişaf edə bilər.

.

Qeyd olunub ki, bir çox insan yüksək dozada D vitamini əlavələri qəbul edir və bunun yan təsirləri nisbətən aşağıdır. Bununla yanaşı, əlavə kimi və ya qidalarda uzun zaman yüksək miqdarda D vitamininin qəbulu mənfi yan təsirlərə səbəb ola bilər. D vitamininin toksikliyi, yan təsirlərin yaranması əsasən qanda kalsiumun artması ilə əlaqədardır.

D vitamini, A, D, E və K vitaminlərini ifraz edən, yağda həll olunan vitaminlər ailəsinə aiddir. Bu vitaminlər yağla yaxşı mənimsənilir və qaraciyərdə və yağ toxumalarında saxlanılır. Bir çox vitaminlərdən fərqli olaraq, D vitamini adlandırılan "Xolekalsiferol" əslində bir hormondur və Günəş şüaları sayəsində dərimizdəki xolesteroldan istehsal olunur.

D vitamininin əsas funksiyaları arasında kalsium, maqnezium və fosfatın udulması və tənzimlənməsi, sümüklərin sərtləşməsi, hüceyrələrin böyüməsi və fərqlənməsi, immun, sinir və əzələ funksiyasının təmin edilməsi də var.

Əsas vəzifəsi sümüklərin gücünü qorumaq olsa da, son illərdə immun sistemi ilə bağlı xəstəliklərdə, bəzi xərçəng xəstələrində D vitamini səviyyəsinin yetərsiz olduğu üzə çıxıb və və bir çox xəstəliklə D vitamini çatışmazlığı arasında bir əlaqə aşkar edilib.

Gündəlik D vitamini ehtiyacının yalnız 10-20 faizə qədəri qida ilə qəbul edilir. Qalan 80-90 faizi Günəş işığına məruz qalmaqla sintez olunur. Yaz aylarında günorta saatlarında D vitamini sintezi həftədə 3-4 dəfə 15-20 dəqiqə Günəş vannası qəbul etməklə təxminən 10.000-20.000 vahid səviyyəsində baş verir.

Süd məhsulları, balıq yağları və yağlı balıqlar (qızıl balıq, skumbriya, ton balığı, sardalya), yumurta sarısı, kərə yağı, qaraciyər D vitamini ilə zəngin qidalardır.

D vitamini səviyyəsi qanda ölçülür, ideal olaraq 30-50 ng/ml-nin (nanoqram-millilitr) D vitamini səviyyəsinin kifayət olduğunu düşünülür. 50 ng/ml-dən yuxarı halda bəzi narahatlıqlar hiss olunmağa başlasa da, D vitamini toksikliyi qan səviyyəsində 200 ng/ml-dən yuxarı qalxdıqda başlayır.

Bədəndə zəhərlənməyə səbəb olan D vitamini səviyyəsinin artması yalnız qida və ya Günəşə məruz qalma yolu ilə baş vermir.

Belə yüksək səviyyələr gündə ən az 10.000 vahid D vitamini qəbul edən insanlarda inkişaf edir. D vitamini toksikliyi bədəndəki D vitamini səviyyəsinin zərər verəcək qədər yüksək olması deməkdir. Buna "hipervitaminoz D" də deyilir. Əlavə kimi ideal D vitamini qəbulu gündə 500-2000 vahid olmalıdır, D vitamini qəbulunun dözülə bilən yuxarı həddi gündə 4000 vahiddir.

D vitamini toksikliyi ilə əlaqəli əsas yan təsirlərin əksəriyyəti qanda kalsiumun artması ilə əlaqədardır. Bu yan təsirlər əvvəlcə baş ağrısı, ürək bulanması, qusma, ağızda quruluq, qəbizlik, qarışıqlıq, narahatlıq, əsəb, əzələ zəifliyi və daha da xroniki toksiklik, arterioskleroz, yüksək qan təzyiqi və ritm pozğunluqları kimi ürək-damar sistemi xəstəliklərinə, böyrək daşlarına səbəb olur.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 998   Tarix: 11 sentyabr 2021  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş
Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qurudulmuş kolbasaların TƏRKİBİ: Ət hansı halda xərçəngə səbəb olur?

Hisə verilmiş kolbasanın urolitiaz riski barədə xəbərdarlıq edilib. Diyetoloq və psixoloq Nuriyyə Dianova qeyd edib ki, kolbasa təmiz ət və balıqla müqayisə oluna bilməz. İstehlakçıları cəlb edən bir dadı var, lakin eyni zamanda, onun duzluluğu böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. O, həmçini

25.05.2025 378
.

Dünyadakı ən təhlükəli 3 qidanın adı açıqlandı

Qidalar həyat üçün vacibdir, lakin bəziləri düzgün hazırlanmadıqda ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər. Ölkə.Az NTV-yə istinadla xəbər verir ki, ədliyyə toksikoloqu Castin Brauer zəhərli qidaların ümumiyyətlə iki yerə bölündüyünü söyləyib:. 1. Düzgün hazırlandıqda təhlükəsiz olanlar;. 2. Təhlükəsiz olduqlar

30.05.2025 607
.

Səhərlər acqarına cəfəri və limon yeyin - 5 təəccüblü faydası

Cəfəri və limon immunitet sistemindən həzmə, dəri sağlamlığından qaraciyərə qədər bir çox fayda təmin edir. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bu iki təbii məhsulun müntəzəm istifadəsi bir çox sağlamlıq problemlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Yüksək miqdarda vitamin, mineral və antioksidant ehtiva edə

25.05.2025 689
.

Yayda ofislərdə kondisioner mübahisəsi: İdeal temperatur açıqlandı

Yay aylarında xüsusilə ofis yerlərində kondisionerin dərəcəsi ilə bağlı mübahisə yaranır. Ölkə.Az "gloob"a istinadla xəbər verir ki, bireyni dərəcə alrtında insanların bir qismi üşüsə də, digərləri çox isti olduğunu söyləyir. Bunun səbəbi isə daxili məkanda istilik standratlarının qadınlıa

06.06.2025 286
.

Kivini qabığı ilə yemək olarmı? - Az bilinən, amma maraqlı fakt

Kivi - turşməzə dadı və yüksək qida dəyəri ilə seçilən meyvədir. Onun müntəzəm istifadəsi immuniteti gücləndirir, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır və həzmi yaxşılaşdırır. Lakin bu meyvənin necə yeyilməsi - qabığı ilə, yoxsa qabıqsız - çoxlarını maraqlandırır. Mütəxəssislər isə maraqlı faktla

26.05.2025 660
.

Ürək xəstələrinin hovuzda üzməsi üçün ideal vaxt açıqlandı

Sakit və təhlükəsiz üzgüçülük üçün optimal vaxt səhər saat 07:00-dan 12:00-a qədər, axşam isə 16:00-dan 19:00-dəkdir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bunu Rospotrebnadzor Mərkəzi Elmi-Tədqiqat Epidemiologiya İnstitutunun CMD Molekulyar Diaqnostika Mərkəzinin müalicə-profilaktika müəssisələrinin elmi və informasiy

09.06.2025 260
.

Ən sağlam səhər içkisinin adı açıqlandı - Çay və qəhvə deyil

Harvard Universitetinin tədqiqatçıları açıqlayıb ki, qızıl süd (zərdəçal və bitki südü) səhər üçün ideal içkidir. Bu "Həyat iksiri" təkcə orqanizmi canlandırmır, o hətta bədəni hərtərəfli sağaldır. xarici mətbuata istinadən, içkinin faydalarını təqdim edir:. Elmi cəhətdən sübut edilib ki, curcumi

29.05.2025 602
.

Gündə nə qədər gilas yemək olar? - Mövsüm meyvəsinin inanılmaz faydaları

Gilasların tərkibində çoxlu miqdarda şəkər və üzvi turşular var ki, bu da çəkiyə, mədə-bağırsaq traktının vəziyyətinə və bir sıra xroniki xəstəliklərin gedişatına təsir edə bilər. xəbər verir ki, bunu "Moskva 24"ə dietoloq və terapevt Natalya Lazurenko deyib. Onun sözlərinə görə, ümumiyyətlə

27.05.2025 602
.

2000, 7000 yoxsa 10000: Arıqlamaq üçün "sehrli" addım sayı neçədir?

Elmi araşdırmalar gündəlik atılan addımların miqdarının xəstəlik riski və ömür uzunluğu üçün böyük əhəmiyyət daşıdığını getdikcə daha çox təsdiqləyir. 10 00 addım gündəlik hədəf kimi tez-tez təqdim edilsə də, bu rəqəm ilk dəfə 1964-cü ildə Tokio Olimpiadası öncəsi Yaponiyada keçirilən marketinq kampaniyasında

03.06.2025 532
.

TOP MP3