Turşunun insan orqanizminə faydaları var
Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifadə olunması tövsiyə olunur.
Xezerxeber.az tibbi saytlara istinadən bildirir ki, turşunun qida ilə birlikdə istehlakı tərkibindəki sirkə səbəbindən orqanizmdə insulin ifrazını tarazlaşdıraraq qan şəkərini normada saxlayır, lakin şəkər və qan təzyiqi ilə yanaşı, böyrək və mədə xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün turşu yemək riskli hal ola bilər. Bu səbəbdən istehlak miqdarına nəzarət etmək vacibdir.
Turşu yüksək miqdarda lif tərkibli olduğu üçün yeməklə bərabər yeyildikdə tox tutur və orqanizmdə yağ depolanmasının qarşısını alır. Eyni zamana kalorisi az olduğu üçün arıqlamaq istəyənlərə kömək edir. Bədəndə itirilmiş maye və mineralları bərpa edir. Tərkibindəki sirkə əzələ ağrılarına təsir göstərir. Turşu suyunun idmançılarda baş verən əzələ spazmalarına qarşı ağrıkəsici effekti yaratdığı da qeyd edilir.
Turşu probiyotik tərkibli olduğundan bağırsaqların sağlamlığı üçün də vacibdir. Metabolik tullantıların bədəndən daha asan atılmasına kömək edir, qəbizlik problemini aradan qaldırır.
Turşuda istifadə olunan tərəvəzlər antioksidantla zəngindir. Antioksidantlar hüceyrələri bərpa edir, bununla da xərçəngin qarşısını alır. Sarımsaq, çuğundur və kələm turşularının tərkibində antioksidant səviyyəsi yüksəkdir. Müxtəlif növ turşuları istehlak etmək, orqanizmin minerallar və antioksidant qəbulunu təmin edir.
Tərkibindəki antioksidantlar, vitaminlər və minerallar səbəbindən turşu, ürək-damar xəstəliklərinə qarşı da qoruyucu təsir göstərir.
Çuğundur və kələm tərəvəzlərindən hazırlanan turşular bədəni soyuqdəymədən qoruya bilər.
BiG.Az
Telegramda izləyin
instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşBir çox xəstəliyi müalicə edən MASAJ
Masaj xidməti bir çox xəstəlikləri sağaldır, Masaj zamanı Təbii yağlardan istifadə olunur, sizin bədənizdə olan oynaq ağrıları, bel ağrıları, baş ağrılarını vaxtında götürür. Dünyada edilən masajların 90 %-i tibbi masajdır. Avropada və Şərqdə həkimlər masajı resept olaraq yazırlar. Masaj inteqtaiv bi
21.06.2022 3428 Hicama haqqında nələri bilirik?
Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu
21.06.2022 6969 Hər gün ayağı şişənlər bunu oxusun
Yəqin ki, hər gün çalışan və oturaq həyat keçirənlərin əksəriyyəti ayaq şişməsi problemi ilə üzləşib. İş gününün sonunda soyunduğunuz ayaqqabınızı geyinməkdə çətinlik çəkirsiniz. Bəs, buna səbəb nədir? Bəzən elə düşünürük ki, ayağın gün ərzində aşağı sallanmış formada olması və ya geyindiyimiz hündürdaba
15.05.2022 573 Qrip zamanı antibiotik tətbiq olunması yanlış yanaşmadır
Bəzən deyirlər ki, qrip olanda antibiotik qəbul etmək xəstəliyi sağaldır. Bu, tamamilə yanlış yanaşmadır. Həkimlər bildirirlər ki, qrip və digər infeksiyaların müalicəsində antibiotik tərkibli dərmanlar təyin edilə bilməz. Həkim-terapevt Yeganə Cəfərova deyib: "Qrip kompleks müalicə və istirahə
15.05.2022 282 Bu 3 içki sümükləri əridib dağıdır
Süd, qazlı içki və qəhvə sümüklər üçün ən təhlükəli içkilərdir. Ona görə ki, bədənə dağıdıcı təsir göstərirlər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Marqarita Koroleva danışıb. "Südün tərkibində faydalı maddələri yuyan turşu komponentlər var. Bu içki qələvi komponentlərlə, yəni çox miqdard
13.05.2022 1190 Çiyələkdə zəhərli nitratın çox olduğunu necə bilməli? - Aqronom
Hazırda çox miqdarda nitratla yetişdirilmiş çiyələklər satışa çıxarılıb. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, rusiyalı aqronom Vladimir Vikulov çiyələyin nitratdan bol olduğunu bilməyin yollarını açıqlayıb. Erkən fəsil çiyələyi hava əlverişli olmadığı üçün istixanalarda müəyyən qatqılarla yetişdirilir
12.05.2022 972 Necə edim ki, xəstələnməyim? - Qızıl tövsiyələr
Dəhşətli virusların yayıldığı dövrdə necə edək ki, orqanizmimiz dözümlü olsun və xəstələnməyək. Bəzi metodları sınayaraq, illərdir xəstəlik nədir bilməyən insanlar var. xəbər verir ki, rusiyalı bloger kişinin 5 ildir xəstələnməməsinin səbəbi olan sirlərini təqdim edir. Çox faydalı olan bu məsləhətlər
11.05.2022 694 Bu yeməkləri ikinci dəfə qızdırmaq ÖLDÜRÜR
Bir çox yeməkləri ikinci dəfə qızdıraraq istifadə edirik. Ancaq mütəxəssislər isə bu fikrin əleyhinədirlər. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər bəzi yeməkləri qızdırmağın ölümə bərabər olduğunu qeyd ediblər. Çünki təkrar qızdırılma zamanı bu yeməklərin faydası kəskin azalır, onlarda ziyanlı maddələ
10.05.2022 1634 Yaşıl soğanın daha bir ağlagəlməz faydası
Yaşıl soğan antibakterial təsir göstərir, ona görə də o, ağız boşluğu iltihabı götürür, bakteriyaları öldürür, karies, stomatit riskini azaldır. xəbər verir ki, bunu həkim diyetoloq Nataliya Qerasimova bildirib. Yaşıl soğan kaliy, sink, kalsiumla zəngindir. Bundan başqa onda A, B, C vitaminləri var
09.05.2022 1553