Artıq çəki yığmamaq üçün bəzi hiylələr
Alimlərin fikirinə görə, 2025-ci ilə kimi dünyada yaşayan 40% kişilərin və 50% qadınların çəkisi normadan çox-çox artıq olacaq.
Həmçinin mütəxəssislərin müşahidələrinə görə, hər il dünyada artıq çəkisi olan uşaqların sayı təxminən 7% artır. Bu çox təhlükəli statistikadır. Artıq çəki bir çox xəstəliklərin və pozulmaların inkişafına təkan verir. Bu səbəbdən müxtəlif ölkələrdə yaşayan alimlər və həkimlər bu problemin həlli yolunu axtarırlar.
Amerika Kornell Universitetinin professoru Brayan Uonsink 30 il ərzində artıq çəkisi olan insanların davranış xüsusiyyətlərini öyrənirdi və belə qərara gəldi ki, artıq çəkinin yığılmasının əsas səbəblərindən biri "gizli qarınqululuq"dur. Bu o deməkdir ki, insan gün ərzində əsas qida qəbullarında əlavə planlaşdırmamış qidaları (peçenye, konfet, çipsi, buterbrodlar, şirələr, qazlı içkilər, qəhvə və s.) qəbul edir ki, nəticədə bu da artıq çəkinin yığılmasına səbəb olur.
Professor "gizli kalorilərlə" mübarizə etmək üçün bu kimi tövsiyələr edir:
1. Bizim beynimiz əsl "qarınquludur". Biz kolbasa, şirniyyatlar, bulka, pirojki, pirojna və s. bu kimi qidaları görəndə, onları mədəmizlə deyil, beyinimizlə istəməyə başlayır. Bu səbəbdən belə qidaları görünən yerlərdə qoymayın və ən yaxşısı budur ki, belə qidaları ümumiyyətlə almayın. Görünən yerlərdə meyvə, su qoya bilərsiniz.
2. Stress vəziyyətində olan insan daha çox qida qəbul edir. Bu səbəbdən stress vəziyyətdə olduqda qidadan uzaq olun. Əks halda siz hiss etmədən çoxlu miqdarda qida qəbul edəcəksiniz. Stresdən çıxmanın ən yaxşı yolu fiziki tərbiyə və idmandır. Həm stresin orqanizmə olan mənfi təsiri azalır, həm də kalorilər sərf edilir.
3. Evdə hazır qidaları (kolbasa, sosis, peçenye və s.) saxlamayın. Bu qidalar əlçatandır, onlar əlavə bişirilmə və s. tələb etmir və bu səbəbdən aclığın ilk əlamətlərində biz dərhal onlara əl atırıq. Lakin meyvə, tərəvəzlər evinizdə daim olmalıdır.
4. Ayaqüstü, tələsik qida qəbul etməyin. Bu halda siz lazım olandan daha çox qida qəbul edəcəksiniz. Araşdırmalar nəticəsində məlum oldu ki, insanın mədəsi qida qəbul etməyə başladıqdan təxminən 20 dəqiqə sonra qəbul olunmuş qidaya reaksiya verməyə başlayır. Bu səbəbdən qida qəbul etdikdə tələsməyin, hər tikəni yavaş-yavaş çeynəyin. Bununla siz həm mədə-bağırsaq sisteminin sağlamlığını qoruya bilərsiniz, həm də daha az qida qəbul edəcəksiniz.
5. Qida qəbul edəndə danışmayın, televizora baxmayın, qəzet oxumayın. Fikirinizi qidanın qəbuluna yönəldin. Bu halda siz daha az qida qəbul edəcəksiniz.
5. Televizora baxdıqda, kompüterdə işlədikdə qida qəbul etməyin. Bu zaman insanın başı qarışır və o, qəbul olunmuş qidaya nəzarət edə bilmir. Belə vərdişlər artıq çəkinin yığılmasının əsas səbəbidir.
6. Artıq çəki yığmaq istəmirsinizsə, axşam 23.00-dan gec olmayaraq yatmağa gedin.
BiG.Az
Telegramda izləyin
instagramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 994 Tarix: 20 oktyabr 2022
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşHicama haqqında nələri bilirik?
Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu
25.05.2023 11883 Bir çox xəstəliyi müalicə edən MASAJ
Masaj xidməti bir çox xəstəlikləri sağaldır, Masaj zamanı Təbii yağlardan istifadə olunur, sizin bədənizdə olan oynaq ağrıları, bel ağrıları, baş ağrılarını vaxtında götürür. Dünyada edilən masajların 90 %-i tibbi masajdır. Avropada və Şərqdə həkimlər masajı resept olaraq yazırlar. Masaj inteqtaiv bi
21.05.2023 8676 Bu şəxslər CƏFƏRİ YEMƏSİNLƏR - Həkimlərdən XƏBƏRDARLIQ
"Varikozdan və ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən, oturaq həyat tərzi keçirən yaşlılarda tromboz ehtimalı artır". Bunu "Sağlam yaşa!" verilişinin aparıcısı, həkim Andrey Prodeus "Birinci Kanal"ın efirində deyib. Həkim bu risk qruplarından olan insanlara qan laxtalanmasın
20.10.2022 1533 Mixək. Faydaları və müalicəvi RESEPTLƏR
Mixək tropik meşələrdə bitən, hündürlüyü 10-15 metrə çatan, hamar gövdəli və həmişəyaşıl ağacdır. Vətəni İndoneziya olsa da, Madaqaskar, Hindistan, Tanzaniya, Şri-Lanka kimi bir sıra ölkələrdə də yetişdirilir. Əkiləndən 20 il sonra mixək ağacının çiçək qönçələri toplanaraq istifadə edilir. Ağac 50 il
20.10.2022 1315 Şəkərli diabet xəstələrinin bilməsi gərək olan 6 məsləhət
1. Zədələnmə riskini nəzərə alaraq, dırnaqların və döyənəklərin təmizlənməsi zamani iti və kəsici əşyalardan (qayçı, döyənək bıçaqları, ülgüc) istifadə etməyin. Həmçinin döyənək və ya dırnaqları yumşaldan vasitələrdən (döyənək məlhəmlərindən, plastırlardan) hec vaxt istifadə etməyin. 2. Pəncərələrd
20.10.2022 1013 Beş saatlıq yuxunun sağlamlıq üçün fəsadları açıqlandı
London Universitet kollecinin alimləri müəyyən ediblər ki, gecə beş saatdan az yatmaq bir çox xəstəliklərin, o cümlədən xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini artırır. BİG.AZ xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Alimlərin işi "PLOS: Medicine" adlı jurnalda dərc olunub. Araşdırmada 50-7
20.10.2022 636 "Qorçiçnik" və banka qoymaq təhlükəlidir - XƏBƏRDARLIQ
Çoxlarına uşaqlıqda banka və ya "qorçiçnik" kimi tanıdığımız xardal tərkibli plastrlar qoyulub. Əvvəllər bu, soyuqdəymə xəstəliklərinin müalicəsi üçün ən etibarlı üsullardan sayılırdı. Lakin müasir təbabət belə metodların tərəfdarı deyil. BİG.AZ xəbər verir ki, ilkin tibbi-sanitar yardım üzr
20.10.2022 803 D vitaminini çox içəndə nə baş verir? – Fəsadları
D vitamini nə qədər faydalıdırsa, onun doza həddinin aşılması və bədəndə çoxalması orqanizm üçün təhlükəlidir. Bu vitamini özbaşına, davamlı, hər gün çox qəbul etdikdə, ehiyat 90-nı keçir. Bu zaman belə əlamətlər baş verə bilər: ürəkbulanma, qıcolmalar, ağızda quruluq, qulaqlarda küy, qarında sancı
19.10.2022 966 Qripdən necə qorunmaq olar. 6 MƏSLƏHƏT
Mütəxəssislər qripdən qorunmaq üçün bu kimi sübut olunmuş vasitələri təqdim edir:. 1. Qripə qarşı peyvənd (əks-göstərişlər olmadığı halda). 2. Sağlam və tamdəyərli qidalanma (meyvə-tərəvəzlər, süd məhsulları, yarmalar, ət, yumurta). Şirniyyatların qəbulunu məhdudlaşdırın. Sübut olunub ki, şirniyyatları
19.10.2022 887