Portağalın gizli gücü ortaya çıxdı: Tərkibində elə şeylər var ki...
Əksər insanlar üçün portağal suyu sadəcə adi içkidir. Lakin aparılan tədqiqatlar göstərir ki, bu içki susuzluğu aradan qaldırmaqdan daha çox faydaya malikdir.
Bununla bağlı araşdırmanı "Medical Xpress" nəşri dərc edib.
Araşdırma, portağal suyunun müntəzəm istehlakının immun hüceyrələrimizdəki minlərlə genin fəaliyyətinə təsir göstərdiyini sübut edib. Bildirilir ki, onların bir çoxu qan təzyiqini idarə etməyə, iltihabı sakitləşdirməyə və ürək sağlamlığının açarı olan qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir.
Tədqiqat zamanı alimlər iki ay ərzində hər gün yarım litr təmiz, pasterizə edilmiş portağal suyu qəbul edən insanları izləyiblər. Araşdırmanın 60-cı günündə iltihab və yüksək qan təzyiqi ilə əlaqəli bir sıra genlərin aktivliyinin azaldığı müəyyən edilib.
Bu genlərə adətən orqanizm stress vəziyyətində olduqda aktivləşən NAMPT, IL6, IL1B və NLRP3 daxildir. Bundan başqa, böyrəklərin natrium saxlama qabiliyyətinə təsir edən SGK1 geninin də fəaliyyətinin zəiflədiyi müşahidə olunub.
Araşdırma göstərib ki, artıq çəkili iştirakçılarda yağ metabolizmasını tənzimləyən genlərdə daha çox dəyişiklik qeydə alınıb, daha arıq könüllülərdə isə iltihab reaksiyalarına təsir daha qabarıq özünü göstərib.
Alimlər portağalda olan təbii birləşmələrin, xüsusilə antioksidant və iltihabəleyhinə təsirləri ilə tanınan sitrus flavonoidi hesperidinin yüksək qan təzyiqi, xolesterin və bədənin şəkəri emal etməsi ilə bağlı proseslərə təsir göstərə bildiyini irəli sürüblər.
Başqa bir araşdırma göstərib ki, portağal suyunun gündəlik qəbulu 68 obez iştirakçıda endotel funksiyasını, yəni qan damarlarının daxili səthinin fəaliyyətini yaxşılaşdırıb. Qan damarlarının rahatlama və genişlənmə qabiliyyətinin artması isə infarkt riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, əldə olunan nəticələr sitrus şirələrinin yalnız şəkərdən ibarət olması barədə yayılmış fikri təkzib edir. Hərçənd lifə görə bütöv meyvə daha üstün hesab olunur, lakin təmiz portağal suyunun gündəlik kiçik porsiyası da zamanla faydalı təsir göstərə bilər.
Bu pozitiv təsirlər iltihabın azalması, normal qan axınının dəstəklənməsi və uzunmüddətli ürək sağlamlığı ilə bağlıdır.
"Bu, gündəlik qidaların bədənə düşündüyümüzdən daha çox təsir edə biləcəyini xatırladır", - deyə tədqiqatçılar vurğulayıblar. (Publika.az)
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
04.12.2025 383 Musiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat
Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə
05.12.2025 250 Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30.11.2025 276 Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23.11.2025 553 Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21.11.2025 581 Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma
Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik
28.11.2025 466 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 425 Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23.11.2025 674 Həkimlər həyəcan təbili çalır: Malyariyaya qarşı mübarizə dalana dirənib
Uzun illərin nailiyyətlərini məhv edə və səhiyyə sistemlərini həddindən artıq yükləyə biləcək genişmiqyaslı epidemiya təhlükəsi realdır. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) xəbərdarlıq edir ki, malyariyaya qarşı qlobal mübarizə iqlim dəyişikliyi, parazitlərin dərmanlar
05.12.2025 277