Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)

Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür.

Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğunu araşdırıb.

Balıq - Somon və ton balığı kimi balıqlarda iltihabəleyhinə və antioksidant təsirə malik olan omeqa-3 yağ turşuları var. Xüsusi növ omeqa-3 - DQK (dokozageksaen turşusu) - tor qişanın tərkibinə daxildir və oksidləşmə zədələnməsini azaltmaqla, qan dövranını yaxşılaşdırmaqla görməni dəstəkləyir. Araşdırmalar omeqa-3-lə zəngin qidalanmanın yaşa bağlı makula degenerasiyası (mərkəzi görmənin itirilməsi) və katarakt riskinin azalması ilə əlaqəli olduğunu göstərir.

Çərəzlər və toxumlar - Qoz, badam, pikan qozu və günəbaxan toxumu E vitamini ilə zəngindir və gözləri oksidləşmə zədələnməsindən qoruyaraq katarakta və yaşa bağlı makula degenerasiyası (YMD) riskini azalda bilər. Fıstıq isə lütein və zeaksantin kimi karotinoidlərin çoxluğu ilə görməni dəstəkləyir.

Dənli paxlalılar - Noxud və mərcimək sink mənbəyidir. Araşdırmalar sinkin YMD diaqnozu olan insanlar üçün faydalı olduğunu göstərir. Sink A vitaminini qaraciyərdən tor qişaya daşıyaraq qoruyucu melanin piqmentinin yaranmasına kömək edir, bununla da gecə görməsinin pisləşməsi və kataraktın inkişafı riskini azaldır.

Sitrus meyvələri - Portağal, qreypfrut, mandarin və limon C vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin sərbəst radikalların səbəb olduğu hüceyrə zədələnmələrindən gözləri qorumağa, hüceyrələrin bərpasına və yenilənməsinə yardım edir, yaşla bağlı görmə itkisinin qarşısını ala bilər.

Yarpaqı yaşıl tərəvəzlər - İspanaq, kələm və kolard kimi yarpaqı yaşıl tərəvəzlər lütein, zeaksantin, A, C və K vitaminləri ilə yanaşı antioksidantlar da ehtiva edir. Onların kifayət qədər qəbulu detallı mərkəzi görməyə cavabdeh olan makulanı qorumağa kömək edir.

Kök - Beta-karotinlə zəngin olan kök A vitamini üçün yaxşı mənbədir. Bu isə gecə görməsini və zəif işıqda görmə imkanını yaxşılaşdırır.

Şirin kartof - Şirin kartof beta-karotin və A vitamini baxımından daha zəngindir və gündəlik A vitamini normasının 200 faizindən çoxunu təmin edir. Bu, tor qişanın işıq şüalarını görməyə çevirmə qabiliyyətini dəstəkləyir və gözün qurumasının qarşısını alır.

Yumurta - Yumurta sarısı lütein və zeaksantin ehtiva edir və YMD kimi göz xəstəliklərinin inkişafını ləngidir. Tədqiqatlardan biri həftədə iki-dörd yumurta yeyən insanların YMD riskinin həftədə bir yumurta yeyənlərlə müqayisədə 62 faiz aşağı olduğunu göstərib.

Çiy bolqar bibəri - Bolqar bibərindəki antioksidantlar hüceyrə zədələnməsindən qoruyur və qan damarlarını möhkəmləndirməklə gözlərdə qan dövranını yaxşılaşdırır. C vitamini tərkibi də YMD riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.

Balqabaq - Balqabaqdakı A və C vitaminləri gözləri qoruyur, "toyuq korluğu" adlanan zəif gecə görməsinin qarşısını alır və katarakta ilə YMD inkişafını ləngidə bilər.

Brokoli və brüssel kələmi - Brokoli və brüssel kələmi karotinoidlər və C vitamini daxil olmaqla faydalı maddələrlə zəngindir. Araşdırmalar gündə 500 milliqram C vitamini qəbulunun katarakt riskini təxminən 20 faiz azaltdığını göstərir. Brokolidəki beta-karotinin yüksək qəbulu isə katarakt riskinin 10 faiz azalması ilə əlaqələndirilir.

Su - Gözlər əsasən sudan ibarət olduğuna görə su balansının qorunması göz sağlamlığına birbaşa təsir edir. Susuzluq göz quruluğu, qıcıqlanma, müvəqqəti görmə bulanıqlığı və digər problemlərə səbəb ola bilər. Müalicə olunmayan davamlı quruluq görmədə dəyişikliklərə gətirib çıxara bilər.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 144   Tarix: 12 dekabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v

26.11.2025 604
.

Qəhvə Altsheymer xəstəliyindən xilas edə bilər - Yeni ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunub ki, alimlər Altsheymer xəstəliyinin inkişafında vacib rol oynayan butirilxolinesterazanı

07.12.2025 216
.

Musiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat

Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə

05.12.2025 343
.

İmmunitetə ​​davamlı virus narahatlıq yaratdı - Mütəxəssislərdən yeni pandemiya xəbərdarlığı

İnsan orqanizminin infeksiyalara qarşı ən təsirli müdafiə mexanizmlərindən biri hesab olunan qızdırma, adətən xəstəliklərlə mübarizədə həlledici rol oynayır. Qızdırma bədən temperaturunu yüksəldərək virusların çoxalmasını yavaşladır və immun sisteminə infeksiyanı aradan qaldırmaq üçün əlavə vaxt qazandırır

11.12.2025 261
.

Arıqladıqdan sonra çəki saxlamağın əsas yolları AÇIQLANDI

RusiyaNI Seçenov Universitetində piylənmənin müalicəsinə yanaşmanı dəyişə biləcək və arıqladıqdan sonra nəticəni qorumağa yardım edəcək genişmiqyaslı tədqiqat işlərinə başlanıb. -in məlumatına görə, mikrobiota, yuxu və fiziki aktivliyin öyrənilməsini əhatə edən yeni layihələr barədə Rusiya Elmlər Akademiyasını

12.12.2025 138
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

03.12.2025 411
.

Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri

Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda

04.12.2025 480
.

COVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri

COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad

30.11.2025 345
.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25.11.2025 811
.

TOP MP3