Həkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?

Həkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?Günəbaxan tumları zülal, faydalı yağlar, lif və vitaminlərlə zəngindir və orqanizmə müsbət təsir göstərir. Onlar sadəcə rahat qəlyanaltı və ya salatlara əlavə deyil, əslində dəyəri çox zaman yetərincə qiymətləndirilməyən tam qidalı məhsuldur.

Günəbaxan tumlarını həqiqətən dəyərli edən nədir?

Lent.az xəbər verir ki, bu toxumlarda faydalı bitki yağları, lif, E vitamini, həmçinin maqnezium və selen kimi minerallar gizlənir.

Həkim və qidalanma üzrə mütəxəssis Melina Jampolisin sözlərinə görə, bu tərkib immun sisteminin fəaliyyəti, ürək-damar sağlamlığı, sümük möhkəmliyi və iltihabi proseslərin azalması baxımından mühüm rol oynayır.

Təxminən 46 qram və ya dörddə bir stəkanlıq adi porsiya orqanizmi aşağıdakılarla təmin edir:

4 qram lif, 10 qram zülal (qadınlar üçün gündəlik normanın 20 faizindən çoxu),
təxminən 150 mq maqnezium (tövsiyə olunan gündəlik normanın yarısı),
24 mkq selen (gündəlik ehtiyacın təxminən 44 faizi). Zülal, faydalı yağlar və antioksidantların bu kombinasiyası günəbaxan tumlarını sağlamlığın qorunmasında güclü vasitəyə çevirir.

Diyetoloq və diabet üzrə ekspert Erin Palinski-Ueyd bildirir ki, tumların tərkibindəki antioksidantlar hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyur və iltihabi prosesləri azaldır. Xroniki iltihab isə zamanla ürək-damar xəstəlikləri, diabet və digər sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Günəbaxan tumlarındakı antioksidantlar hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alan qoruyucu sədd rolunu oynayır.

Xroniki xəstəliklərin profilaktikası

Araşdırmalar göstərir ki, E vitamini diabetin ikinci tipi və ürək xəstəlikləri riski ilə əlaqəli iltihab markerlərini azalda bilir. Digər tədqiqatlarda isə həftədə ən azı beş dəfə günəbaxan tumu yeyən insanların bu xəstəliklərə tutulma riskinin xeyli aşağı olduğu qeyd olunur.

Bundan əlavə, tumların tərkibindəki faydalı yağ turşuları "pis" xolesterin kimi tanınan LDL səviyyəsini azaltmağa, damarları rahatladaraq qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

Günəbaxan tumları qadınlar üçün niyə xüsusilə önəmlidir
Bu məhsulun müntəzəm qəbulu qadınlara bir neçə mühüm üstünlük qazandırır.

Qan şəkərinin sabitləşməsi

50 yaşdan sonra qadınlarda insulinə həssaslığın azalması riski artır. Bu isə qanda şəkərin yüksəlməsinə və qarın nahiyəsində piylənməyə səbəb ola bilər. Günəbaxan tumlarındakı lif, maqnezium və faydalı yağlar insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa və qlükoza səviyyəsini stabilləşdirməyə kömək edir.

Menopauza əlamətlərinin yüngülləşməsi

Estrogen səviyyəsinin azalması isti basmalar, yuxusuzluq, əhval dəyişiklikləri və quruluq yarada bilər. Tumların tərkibindəki E vitamini və fol turşusu hormonal balansın tənzimlənməsinə dəstək verir. E vitamini zəif fitoestrogen təsiri göstərərək isti basmaların azalmasına, yuxu keyfiyyətinin yaxşılaşmasına və selikli qişa quruluğunun yüngülləşməsinə kömək edə bilər.

Sümük sağlamlığının qorunması

Qadınlar, xüsusilə estrogen səviyyəsi azaldıqdan sonra, osteoporoz riskinə daha çox məruz qalırlar. Günəbaxan tumlarında olan maqnezium sümük toxumasının möhkəmliyi üçün vacibdir. Araşdırmalar göstərir ki, maqnezium çatışmazlığı olan qadınlarda sümüklərin mineral sıxlığı daha tez azalır.

Əhvalın yaxşılaşması

Hormonal dəyişikliklər əsəbilik və emosional enişlərə səbəb ola bilər. Günəbaxan tumları dopamin hormonunun sintezi üçün vacib olan tirozin amin turşusu ilə zəngindir. Tədqiqatlara görə, tirozin qəbulu dopamin səviyyəsini təxminən 30 faiz artıra bilər.

Günəbaxan tumlarını necə düzgün yemək olar?

Onlar təkbaşına da faydalıdır, lakin salatlara, sobada bişmiş tərəvəzlərə, yoqurta əlavə edildikdə təsiri daha da artır. Faydalı yağlar yağda həll olan A, D və E vitaminlərinin mənimsənilməsini yaxşılaşdırır. Giləmeyvə və bir qaşıq günəbaxan tumu ilə birlikdə yunan yoqurtu ideal qəlyanaltı hesab olunur.

Hansını seçmək daha yaxşıdır?

Ən yaxşı seçim çiy və duzsuz tumlardır. Duzlu variantlarda natrium miqdarı normadan artıq ola bilər, qabıqlı tumlarda isə bir porsiyada gündəlik duz norması asanlıqla aşılır. Tumları hava keçirməyən qabda, soyuducuda və ya dondurucuda saxlamaq məsləhətdir, çünki yüksək yağ tərkibinə görə tez acılaşa bilərlər.

Nə qədər tez-tez yemək olar?

Həftədə bir neçə dəfə kifayətdir. Nəzərə almaq lazımdır ki, tumlar kifayət qədər kalorilidir: dörddə bir stəkan təxminən 146 kalori təşkil edir. Ölçünü qoruduqda günəbaxan tumlarının faydası maksimum olur.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 181   Tarix: 14 dekabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir

Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə

03.12.2025 596
.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratması kimi yan təsirləri nəzərə alındıqda, qoxu terapiyası daha təhlükəsiz alternati

10.12.2025 446
.

Solğun sifət nadir xəstəliyin əlaməti ola bilər – XƏBƏRDARLIQ

Sizin üçün adi olmayan üz solğunluğu təkcə yorğunluq əlaməti olmaya bilər. Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki, bu, nadir qan xərçəngi növü kəskin mieloid leykozun mümkün simptomlarından biri ola bilər. bu xəstəliklə bağlı məlumatları təqdim edir:. Əgər üzünüzün "həddindən artıq solğun" göründüyün

07.12.2025 310
.

2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq

Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün ciddi risk yaradır. Bu dərmanlar bəlğəmin həcmini artırır və uşaq onu çətinliklə xari

30.11.2025 410
.

Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)

Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun

12.12.2025 407
.

Yetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir

Mütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar. xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislə

07.12.2025 264
.

Qış depressiyasından qoruyan 4 tövsiyə: Kimlər daha həssasdır?

Qışa daxil olarkən günlərin qısalması və günəş işığının azalması ilə birlikdə artan yorğunluq, istəksizlik və yuxuluq qış depressiyasının əlaməti ola bilər. Bəs kimlər daha həssasdır və bu depressiyadan necə qorunmaq olar?. Qaynarinfo xəbər verir ki, türk psixiatr Umut Mert Aksoy dərman istifadəsi olmada

27.11.2025 465
.

Qəhvə Altsheymer xəstəliyindən xilas edə bilər - Yeni ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunub ki, alimlər Altsheymer xəstəliyinin inkişafında vacib rol oynayan butirilxolinesterazanı

07.12.2025 235
.

Şirniyyat sizi kökəldir?

Artıq çəki almağımıza səbəb olan amillərdən biri də şirniyyatdır. Axşam.az xəbər verir ki, bəziləri gün ərzində şirniyyat yemədən dayana bilmirlər. Bu bəzən xəstəlik də ola bilir. Bunun üçün şirniyyat həvəsinin nədən yarandığını öyrənmək üçün əvvəlcə həkimə müraciət etməyiniz məsləhətdir. Əks halda şirniyya

09.12.2025 524
.

TOP MP3